Vijesti / Osijek

zbog višeg vodostaja dunava

Kreću borbe s komarcima: Večeras tretiranje komaraca s tla, a u utorak iz zraka

Kreću borbe s komarcima: Večeras tretiranje komaraca s tla, a u utorak iz zraka
Davor Javorovic/PIXSELL

Sa zemlje će se tretirati sjeverni dio grada – Tvrđavica, Podravlje, Donji grad, Sarvaš i Nemetin

U pojedinim rubnim dijelovima Osijeka i prigradskim naseljima večeras (26. lipnja) od 19 do 22 sata provodit će se tretman toplog zamagljivanja komaraca sa zemlje. Pčelari se pozivaju da zaštite košnice, vozači na oprez kod nailaska na dimnu zavjesu, a građani da izbjegnu nepotrebno izlaganje insekticidu.

„Za danas su izdane preporuke Zavoda za javno zdravstvo koji provodi monitoring s obzirom na blagu pojavu i povećanje brojnosti komaraca koji dolaze s istoka zbog višeg vodostaja Dunava. Sa zemlje će se tretirati sjeverni dio grada – Tvrđavica, Podravlje, Donji grad, Sarvaš i Nemetin. Ove je godine sezona počela značajno kasnije jer vodostaj Drave nije bio visok pa poplavna područja nisu natopljena vodom, što bi aktiviralo legla, osim ovih na istoku vezanih uz dunavsko slivno područje”, rekao je za Radio Osijek gradski pročelnik za za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić.

Na pitanje hoćemo li ove godine biti pošteđeni veće najezde odgovara kako je s prirodom teško dugoročno prognozirati, ali se prema trenutačnoj situaciji čini da će biti tako.

Inače, za utorak, 28. lipnja najavljen je i adulticidni tretman komaraca iz zraka metodom hladnog orošavanja, a bit će obuhvaćeno 1.800 hektara na području Sarvaša, Nemetina i Vinogradske ulice u vremenu od od 5 do 6 sati i 30 minuta i od 19 do 20 sati i 30 minuta, javlja Radio Osijek.

komarci avion
suzbijanje komaraca Osigurani dodatni novci za komarce: Osijek nabavio novi avion za prašenje iznad grada

Od ove godine Osijek ima i novi avion za borbu s komarcima. Riječ je o dvomotorcu, koji može letjeti i iznad naseljenih mjesta, pa će se ove godine borba s komarcima voditi s dva zrakoplova, ovisno o potrebama. 


Izdvojeno

Reci što misliš!