Vijesti / Osijek

otvoren dnevni centar

Na području OBŽ 600 raseljenih Ukrajinaca, njih 30 pronašlo i posao

Na području OBŽ 600 raseljenih Ukrajinaca, njih 30 pronašlo i posao
OBŽ

Otvoren dnevni prostor koji će služiti kao dnevni boravak za sve raseljene osobe

Jučer je u Osijeku u sklopu Akcijskog plana Osječko-baranjske županije ''Slavonsko srce za obitelji Ukrajine'', a radi bolje integracije i socijalizacije raseljenih osoba iz Ukrajine otvoren Dnevni centar za raseljene osobe.

U Centru koji se nalazi na adresi Ivana Gundulića 5 i prostire se na više od 200m2 pružat će se usluge učenja hrvatskog jezika, individualna i grupna psihosocijalna pomoć, rad s osnovnoškolskom djecom, prostor za druženje, mjesto za radionice kao i kuhinja koja će biti na raspolaganju za korištenje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prvi organizirani dnevni boravak u Hrvatskoj, vodit će Centar za nestalu i zlostavljanu djecu.

"Nakon Info centra, škole hrvatskog jezika i Dječjeg kutka otvaramo dnevni prostor koji će služiti kao dnevni boravak za sve raseljene osobe. Ovdje će moći dobiti sve relevantne informacije jer već imamo dosta upita za trajniji ostanak, odnosno za državljanstvo Republike Hrvatske", rekao je Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

U programu učenja hrvatskoj jezika trenutno je 86 osoba, a na području Osječko-baranjske županije boravi oko 600 raseljenih osoba iz Ukrajine.

"Žao nam je što je situacija u Ukrajini još uvijek takva da se raseljene osobe ne mogu vratiti u svoju domovinu, no dok god borave na području naše županije, pružat ćemo im podršku na najvišoj mogućoj razini. Dokaz tome je i otvorenje ovog Centra, nismo stali na našem prvom planu, i dalje ga nadopunjujemo ovisno o potrebama naših prijatelja iz Ukrajine" rekao je načelnik Stožera CZ Osječko-baranjske županije i zamjenik župana Mato Lukić dodavši da je i 30-tak osoba zaposleno na području naše županije.

"Drago mi je što imamo priliku i mi svjedočiti otvorenju ovog Dnevnog boravka, Grad Osijek se uključuje kao i u drugim aktivnostima, podsjetit ću na Dječji kutak za koji smo osigurali prostor, a Centar za nestalu i zlostavljanu djecu daje uslugu", rekao je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin ističući kako Grad Osijek pruža i niz drugih usluga raseljenim osobama iz Ukrajine s ciljem olakšavanja njihovog boravka u našem gradu.

U Dnevnom centru zaposlena je Ljilja Sinja, Ukrajinka koja radi kao kulturni medijator, govori hrvatski i majka je petero djece.

"Nismo planirali ostati u Hrvatskoj, u Slavoniji, ali oduševljeni smo od prvog dana. Ostajemo ovdje, ovdje su ljudi prekrasni. Osječko-baranjska županija jako sliči kraju u kojem smo mi živjeli i zaista smo zadovoljni svime što smo doživjeli protekla tri mjeseca", rekla je Ljilja Sinja.

Dnevni centar će raditi svaki radni dan do 19 sati.


Izdvojeno

Reci što misliš!