Vijesti / Osijek

znate li koji su?

„Biciklima od EU projekta do EU projekta“ obišli 12 projekata koje financira Europa u Osijeku

„Biciklima od EU projekta do EU projekta“ obišli 12 projekata koje financira Europa u Osijeku

Odlučili su se na obilazak pet županijskih, pet gradskih i dva projekata Javne ustanove koji su u tijeku ili već dovršeni, a njihova ukupna vrijednost je više od 314 milijuna kuna

Povodom Dana Europe i Europske godine mladih, Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije danas (12. svibnja 2022. godine) organizirala je specifičan obilazak pet gradskih punktova u Osijeku na kojima je predstavljeno 12 europskih projekata. Događanje je nazvano „Biciklima od EU projekta do EU projekta“, a Javna ustanova ga je organizirala u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, Gradom Osijekom, tvrtkom Gradski prijevoz putnika d.o.o. Osijek (koja je sudionicima događanja ustupila bicikle nabavljene kroz EU projekt), Savjetom mladih OBŽ, Elektrotehničkom i prometnom školom Osijek, Ugostiteljsko-turističkom školom Osijek i Policijskom upravom osječko-baranjskom. U obilazak su se uključili i studenti Ekonomskog fakulteta Osijek.

Obilazak je počeo u Sakuntala parku gdje su predstavljeni projekti „Secesijska turistička ruta Osijeka i Subotice“ i „E-mobilnost grada Osijeka“, zatim odlaskom do Tvrđe gdje je predstavljen projekt „Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara Pekara s trgom Vatroslava Lisinskog“. Projekti „Centar za posjetitelje Tvrđa“ i „Biciklističke staze grada Osijeka - Biljska cesta i Tenjska cesta“ predstavljeni su kod cestovnog mosta za Baranju, „Regionalni centar kompetentnosti ELPROS“ kod Elektrotehničke i prometne škole Osijek u Istarskoj ulici te „Regionalni centar kompetentnosti VIRTUS“ i „Regionalni centar kompetentnosti VirtuOS“ kod Ugostiteljsko-turističke škole Osijek u Ulici Matije Gupca. Javna ustanova ujedno je predstavila projekte „Responsible Green Destination Amazon of Europe - Amazing AoE", Tehničku pomoć JU ŽRA OBŽ 2019.-2023. i Europe Direct Osijek.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Europski fondovi, kao benefit ulaska Hrvatske u Europsku uniju, su prilika i mogućnost koju moramo iskoristiti, a Osječko-baranjska županija je u tome jedna od predvodnica u Hrvatskoj. U ovom trenutku imamo osigurane 7,2 milijarde kuna za razvojne projekte na području županije, pri čemu svim gradovima i općinama značajnu pomoć pruža Javna ustanova Županijska razvojna agencija OBŽ. Mnoge od tih projekata već smo predstavili javnosti, poput Gospodarskog centra, Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće te I. gimnazije koju ćemo uskoro početi graditi. To su sve veliki projekti čiji je cilj generiranje gospodarskog razvoja, poljoprivrede, obrtništva i poduzetništva te stvaranje boljih i kvalitetnijih uvjeta za život u Osječko-baranjskoj županiji", kazao je župan Ivan Anušić.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam, sport i kulturu OBŽ Tatjana Roth naglasila je kako se na ovaj način promovira europske projekte koje provodi Osječko-baranjska županija u suradnji s jedinicama lokalne samouprave.

"U obilasku projekata i ustanova koje su nositelji ili partneri na projektu, posvetit ćemo pažnju i projektu Odgovorne zelene destinacije - Responsible Green Destination Amazon of Europe, koji je transnacionalni projekt vrijednosti 2,2 milijuna eura. Provodi se od 2020. godine i završava krajem ove godine, a njime ćemo se pozicionirati kao odgovorna i zelena destinacija koja uvažava sve potrebe ugroženog ekosustava", rekla je Roth.

Pročelnica Upravnog odjela za programe EU Grada Osijeka Kornelija Mlinarević je kazala kako očekuje da sveobuhvatni projekt koji je napravljen u Sakuntala parku bude početak niza revitalizacija gradskih parkova i perivoja u novom financijskom razdoblju. Grad priprema mnoge projekte, a izbor prioriteta ovisi o dinamici natječaja i potrebnim sredstvima iz gradskog proračuna za sufinanciranje projekta.

"Odlučili smo se na obilazak pet županijskih, pet gradskih i dva projekata Javne ustanove koji su u tijeku ili već dovršeni, a njihova ukupna vrijednost je više od 314 milijuna kuna. Ti projekti su vidljivi u svakodnevnom životu građana, od Stare pekare, bicikala i autobusa do projekata regionalnih centara kompetentnosti, usmjereni su prema mladima i dati im na korištenje. Želimo mladima prikazati benefite uključivanja u europske projekte kako bi i sami pokazali inicijativu te znali da treba računati na europska sredstva koja mogu značajno povećati kvalitetu života na našem području", poručio je Denis Ćosić, ravnatelj JU ŽRA OBŽ.


Izdvojeno

Reci što misliš!