Vijesti / Osijek

vijeće prihvatilo odluku

Osječki sudac iz afere Mamić izašao iz pritvora pa zatražio razrješenje

Osječki sudac iz afere Mamić izašao iz pritvora pa zatražio razrješenje
Dubravka Petric/PIXSELL

Njegovo razrješenje na snagu stupa 16. svibnja

Dok čeka rasplet svojih nemalih pravosudnih problema osječki sudac Zvonko Vekić zatražio je od Državnog sudbenog vijeća (DSV) da ga razriješi sudačke dužnosti i DSV mu je udovoljio, kako prenosi RTL.hr



Njegovo razrješenje na snagu stupa 16. svibnja, piše u subotu Večernji list.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zvonko Vekić, koji je inače s dvojicom svojih kolega Darkom Krušlinom i Antom Kvesićem pod istragom Uskoka od lanjskog lipnja, od tada je i privremeno udaljen s dužnosti.

Riječ je o standardnoj disciplinskoj mjeri koja se provodi protiv sudaca koji se nađu na udaru istražitelja.

DSV u takvim situacijama protiv njih pokrene stegovni postupak, privremeno ih udalji s dužnosti i ta im se stegovna mjera produlje svaka tri mjeseca te praktički može trajati dok se ne okonča sudski postupak koji se protiv tih sudaca vodi.

Primjerice takvom je odlukom DSV-a, kojom je Vekić na vlastiti zahtjev razriješen sudačke dužnosti, mjera privremenog udaljenja s dužnosti za dodatna tri mjeseca produljena Dolores Milković, sutkinji Općinskog suda u Šibeniku i Vesni Malenici, sutkinji Trgovačkog suda u Zagrebu.



Prvoj je u rujnu lani počelo suđenje na Županijskom sudu u Splitu, i to dvije i pol godine nakon što je optužena zbog primanja mita. Drugoj suđenje još nije ni počelo, iako je optužnica protiv nje zbog zloporaba teških oko 50 milijuna kuna podignuta u svibnju 2020.

Sutkinja Malenica inače je bila uhićena u studenom 2017. i tada je privremeno udaljena s dužnosti, a ta privremenost, eto, traje već godinama. Ista bi se stvar dogodila i s Vekićem, koji je lani nakon uhićenja sa svojim kolegama Krušlinom i Kvesićem bio privremeno udaljen s dužnosti te je primao 50 posto plaće.

Što se tiče Kvesićevih pravnih problema, on je lani bio uhićen dvaput. Prvo u lipnju, a zatim u studenome, i u jednom i u drugom slučaju zbog sumnji na primanje mita, za što njega i njegove kolege sumnjiči odbjegli Zdravko Mamić.

Uskok je zbog Mamićevih optužbi pokrenuo istragu protiv trojice osječkih sudaca Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Ante Kvesića, braće Zdravka i Zorana Mamića i poduzetnika Drage Tadića, piše novinarka Večernjeg lista Ivana Jakelić.


Izdvojeno

Reci što misliš!