Vijesti / Osijek

tjedan otvorenih vrata

Povratak u budućnost 4.0 - saznajte sve o strukovnim zanimanjima budućnosti

Povratak u budućnost 4.0 - saznajte sve o strukovnim zanimanjima budućnosti

Tjedan pod nazivom Povratak u budućnost 4.0 je centralni dio ovogodišnje promocije

Elektrotehnička i prometna škola Osijek (ELPROS) kao Regionalni centar kompetentnosti provodi dva projekta u nastojanju da uspostavi infrastrukturne, ali i materijalne, kadrovske i programske uvjete za rad u novim okolnostima. Vrijednost oba projekta je 73.044.858,34 kuna, a financiranje se provodi iz dva fonda: Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014-2020 te Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020 što predstavlja izuzetno velika ulaganja za našu Školu.

Cilj infrastrukturnog projekta RCK ELPROS je dogradnja i adaptacija škole s pripadajućim smještajnim kapacitetima za sve korisnike RCK, opremanje prostora RCK te laboratorija i radionica specijaliziranom opremom. Cilj drugog projekta je unaprijediti kvalitetu obrazovanja u sektoru elektrotehnike i računalstva kroz razvoj/modernizaciju strukovnih kurikuluma, novih obrazovnih programa osposobljavanja i usavršavanja, jačanjem kompetencija odgojno-obrazovnih radnika vezanih za provedbu programa redovitog strukovnog obrazovanja i formalnih/neformalnih programa za obrazovanje odraslih u skladu s potrebama tržišta rada što će posljedično utjecati na veću zapošljivost u sektoru elektrotehnike i računarstva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Upravo provedbom ova dva projekta želimo promijeniti sliku strukovnog obrazovanja u Osječko-baranjskoj županiji, Slavoniji i Baranji ali i šire. Elektrotehnička i prometna škola Osijek jača svoju poziciju u Slavoniji i Baranji kao škola koja će biti otvorena svim učenicima ostalih strukovnih škola i svojom suvremenom opremom i osposobljenim nastavnicima biti nova mogućnost obrazovanja. Ideja je da učenici strukovnih škola imaju priliku doći u pratnji svojih nastavnika u naš RCK te zajedno s nastavnicima Elektrotehničke i prometne škole Osijek steći nova praktična znanja i vještine.

Osim za redovite učenike veliku ulogu vidimo u području cjeloživotnog učenja i trajnog usavršavanja zaposlenih i nezaposlenih osoba u regiji. Nakon što smo dobili potrebne informacije o potrebama poslodavaca odlučili smo krenuti u izradu novih programa osposobljavanja i usavršavanja koje je upravo usmjereno na tržište rada. Stoga je trenutno u provedbi niz aktivnosti u svrhu izrade novih programa obrazovanja, ali i edukacije nastavnika koji će biti usmjereni za potrebe tržišta rada.

Isto tako nastojimo svojom stalnom prisutnošću u medijima i društvenim mrežama promovirati naš rad i strukovna zanimanja koja su potrebna na lokalnoj i regionalnoj razini", rekao je Antun Kovačić, dipl.ing., ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek.

U slijedećem tjednu odlučili su provesti niz događaja koji će približiti rad njihovih djelatnika i učenika svim zainteresiranima budućim učenicima, polaznicima u obrazovanju odraslih, sadašnjim i bivšim učenicima ali i široj javnosti. Posebno žele istaknuti aktivnosti projekta i rezultate koji iz njega proizlaze. Aktivnostima svakog pojedinog dana u slijedećem tjednu pokazati će i rezultate koje već sada učenici postižu u svakodnevnoj nastavi.

Tjedan pod nazivom Povratak u budućnost 4.0 je centralni dio ovogodišnje promocije, a obuhvaća Festival pismenosti, Dan otvorenih vrata Elektrotehničke i prometne škole Osijek, Dan karijera u tehničkim zanimanjima te Alumni seminar.

Upravo ovaj tjedan će dati mogućnost svim zainteresiranima da steknu nova iskustva i nove prilike za budućnost strukovnog obrazovanja.

"Krenuvši od naziva Povratak u budućnost 4.0, želimo pokazati kako smo svjesni vremena u kojem se nalazimo i tehnologije koja se brzo razvija, a regionalni centar kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole Osijek, spreman je odgovoriti na takve brze promjene te obrazovati baš one kadrove koje tržište rada traži. Ovim događajima, Elektrotehnička i prometna škola će sve zainteresirane povesti na putovanje u budućnost te kroz navedene događaje pokazati koliko ona može biti svijetla za trenutne, buduće, ali i bivše učenike, jer program nudi za svakog po nešto.

Riječ je o događajima koje škola provodi u sklopu projekta RCK ELPROS, a čiju podršku u provedbi pruža Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-Baranjske županije", ističe Rebeka Raff, senior projekt menadžer projekta.

Službeno otvorenje događaja započinje u utorak, 10. svibnja u 8:30 u holu Elektrotehničke i prometne škole Osijek kada ćemo obilježiti Festival pismenosti. Događaj je ovo koji je proizašao iz već uspješno provedenog projekta Sve tajne pismenosti te ovime žele istaknuti važnost i postojanje različitih vrsta pismenosti. Tijekom utorka, održat će se niz radionica, predavanja i primjera dobre prakse iz čitalačke, informacijske, medijske, matematičke i prirodoslovne pismenosti. Također, u holu škole bit će moguće pogledati niz zanimljivih izlaganja. Festival je namijenjen svim zainteresiranim učenicima strukovnog obrazovanja iz sektora elektrotehnike i računalstva, a detaljan program i sve teme dostupne su na društvenim mrežama projekta RCK ELPROS.

Potom, događanja se nastavljaju u srijedu, 11. svibnja kada će se održati Otvoreni dan škole u sklopu kojeg otvaraju vrata učenicima osnovnih škola Osječko – baranjske županije. Učenici će moći saznati koji su benefiti upisivanja Elektrotehničke i prometne škole Osijek, koje projekte planiramo uspješno realizirati te iz prve ruke čuti iskustva mladih i uspješnih osoba koji su dio kolektiva škole. Pozivnice su poslane osnovnim školama u OBŽ, a iz projekta su osigurali i prijevoz za 250 učenika. Od 9 sati čeka vas prezentacija te predstavljanje i obilazak u grupama svih prostora škole uz stručno vodstvo nastavnika, ali i razgovori sa sadašnjim učenicima škole. Svi zainteresirani učenici osnovnih škola mogu se dodatno priključiti ovom događaju i prijavom na društvene mreže projekta RCK ELPROS na kojem se nalaze i sve detaljne informacije o programu za taj dan.

"Zatim slijedi Dan karijera u tehničkim zanimanjima kojeg ćemo održati 12. svibnja. Ono što smatramo ključnom društvenom aktivnošću koja pomaže u kreiranju svjetlije budućnosti svakako je umrežavanje. Dan karijera nastao je kroz suradnju poslovnog i obrazovnog sektora, a usmjeren je na promociju Regionalnog centra kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole Osijek. Glavni cilj je informiranje učenika o prilikama za zapošljavanje, upoznavanje s tržištem rada, ali je i izvrsna prilika za brže i učinkovitije umrežavanje s poslodavcima te planiranje i razvoj karijere", ističe Raff.

Svoj rad predstavit će 10 renomiranih tvrtki u regiji u 10 različitih učionica škole, a učenici ELPROS-a u pratnji svojih nastavnika imat će priliku posjetiti 20 različitih tvrtki na području OBŽ. Predavanja tvrtki u školi mogu doći poslušati svi zainteresirani, a nakon predavanja predviđeno je neformalno druženje s poslodavcima.

Događanja završavaju u petak, 13. svibnja kada će održati Alumni seminar s početkom od 9:30. Cilj je okupiti bivše i sadašnje učenike u svrhu umrežavanja i razmijene iskustava alumnija te prenošenja svojih znanja i iskustava mlađim generacijama. Predstavit će se vrhunski stručnjaci u području elektrotehnike i računalstva, a koji su svoju karijeru započeli upravo u klupama Elektrotehničke i prometne škole Osijek. Na panelu u okviru ovog dana, učenici će dobiti priliku direktno se umrežiti s alumnijima, postaviti im pitanja te se na pravi način upoznati s procesom tranzicije iz školskog svijeta u svijet rada te dobiti uvid u trenutno stanje na tržištu rada.

Sve detalje o navedenim događajima mogu se pronaći na društvenim mrežama projekta RCK ELPROS te događaju pod nazivom Povratak u budućnost 4.0.


Izdvojeno

Reci što misliš!