Vijesti / Osijek

najmlađa beba ima sedam mjeseci

Velika skupina izbjeglica iz Ukrajine jutros stigla u Osijek

Velika skupina izbjeglica iz Ukrajine jutros stigla u Osijek
Novo Sutra

Zaklada Novo sutra osigurala im je stanove i plaćat će im troškove najma i režija

U utorak, 19. travnja 2022. u Osijek je stigao autobus sa ženama i djecom s istoka Ukrajine, iz ratom ugroženih područja. Ukupno je stigla 41 osoba, među kojima najmlađe dijete ima sedam mjeseci. Riječ je o obiteljima zaposlenika Naftogaza, ukrajinske državne energetske kompanije.

Njihov dolazak organizirala je Zaklada Novo sutra. Zaklada je za njih osigurala stanove na području grada Osijeka te će im idućih najmanje šest mjeseci plaćati troškove najma i režija. U ovom trenutku riječ je o dolasku jednog autobusa, no plan je Zaklade smjestiti na sigurno najmanje stotinjak osoba, tj. što je više moguće obitelji. Novi dolasci očekuju se u sljedećim tjednima, ali to će ovisiti o situaciji u Ukrajini, odnosno spremnosti ljudi da napuste svoje domove i dođu u Hrvatsku. Oni se vrlo teško odlučuju na napuštanje svojih domova te je i dolazak ovoga autobusa odgađan nekoliko puta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ova humanitarna akcija obavlja se u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite i Gradskim društvom Crvenog križa Osijek. U suradnji sa svim nadležnim institucijama, organizirat će se integracija pristiglih izbjeglica, osobito kada je riječ o djeci.

Akciji se pridružio i Konzum koji je za njih osigurao bonove za kupovinu u Konzumovim dućanima, a ponudit će im i mogućnost zaposlenja, ukoliko za to bude interesa.

Ukrajinska državna energetska kompanija Naftogaz poslovno surađuje s hrvatskom kompanijom Prvo plinarsko društvo, čiji je vlasnik Pavao Vujnovac osnivač Zaklade Novo sutra. Vukovarska tvrtka PPD od početka rata u Ukrajini u kontaktu je sa svojim ukrajinskim partnerima te se stavila na raspolaganje za konkretnu pomoć pri zbrinjavanju obitelji svojih poslovnih partnera, u najtežim trenucima za Ukrajinu.

Zaklada Novo sutra osnovana je 2016. godine. Potiče izvrsnost dodjelom sredstava za razvojne projekte i studentske stipendije za području Slavonije. Zaklada i PPD lani su pokrenuli višegodišnji projekt pomoći za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi ili slabijeg imovinskog stanja s potresom pogođene Banovine. Potpora tijekom školovanja osigurana je za 53-oje učenika s područja centara za socijalnu skrb u Sisku, Petrinji i Glini te štićenike Dječjeg doma Vrbina iz Siska. Učenicima osnovnih škola osigurano je informatička oprema, dok je za učenike srednjih škola osigurana mjesečna stipendija dok god se djeca školuju. Pomoć uključuje i besplatni odlazak na ljetovanje svake godine te osigurano polaganje vozačkog ispita. Djeci su osigurane I druge pogodnosti koje ENNA grupa osigurava za djecu svojih zaposlenika.


Izdvojeno

Reci što misliš!