Vijesti / Osijek

velik projekt

Paromlin Union trebao bi postati heritage hotel i novo prepoznatljivo mjesto u Osijeku

Paromlin Union trebao bi postati heritage hotel i novo prepoznatljivo mjesto u Osijeku

Jednom kad se objekt obnovi postati će novo prepoznatljivo mjesto u Osijeku

Villa bivšeg vlasnika paromlina Union u samom središtu Osijeka nedavno je zasjala u punome sjaju, a ako je suditi najavama, i njegov mlin u budućnosti bi mogao dobiti taj isti sjaj.

Sami paromlin sagrađen je davne 1905. godine i to nakon što su planovi za njegovu gradnju počeli stoljeće prije 1891. godine. Njegovi su osnivači bili vodeći osječki veleposjednici i bankari Pfeifer, Weissmayer, Sorge i Reisner, a projektirali su ga arhitekti iz Bremena Hildebrand & Gunthel.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I kao što su planovi i gradnja prvi put bili dugotrajni, tako je i njegova obnova dugotrajna. Silos je više puta stradao u svojoj povijesti što od požara, što od različitih nevremena, a sad je na tragu da dobije svoju trajnu namjenu zahvaljujući vlasnicima Branislavu i Saši Iličinu.

Kompleks se prvobitno sastojao od peterokatne građevine paromlina, silosa, gospodarskih zgrada, administrativne zgrade te nekoliko stambenih zgrada i secesijske vile s vrtom namijenjene za stanovanje ravnatelja paromlina. Od proizvodnog djela danas su sačuvane dvije zgrade skladišta i Silos koji je vremenski i oblikovno sukladan izgubljenom paromlinu, slobodnostojeća šesterokatna građevina pravokutne tlocrtne osnove smješten na prostoru između Gundulićeve, Radićeve, Reisnerove i Stepinčeve ulice.

Paromlin Union budući izgled Fotogalerija

U budućnosti njegova namjena trebala bi biti prvi pravi heritage hotel u Osijeku. Projekt su prema zamisli investitora radili hrvatski arhitekti, a napravljen u suglasju i sa potpunim poštivanjem smjernica Ministarstva kulture i konzervatora obzirom da je riječ o posebno zaštićenom kulturnom dobru te odrednica GUP-a Grada Osijeka.

Tako bi se u njemu trebao smjestiti hotel kategorije četiri zvjezdice s 76 soba što bi ga činilo drugim najvećim hotelom u gradu. Naravno, u glavnoj i pomoćnoj zgradi naći će se i brojni popratni sadržaji poput wellnessa, konferencijske sobe, a posebno će atraktivan biti ugostiteljski objekt na vrhu silosa s kojeg će se pružati pogled na Osijek.

Za objekt je nakon dugotrajnih pripremnih radnji u su radnji s konzervatorima i brojnih studija već ishođena lokacijska dozvola, a sad slijedi izrada projektne dokumentacije za hotel na površini od 5800 metara kvadratnih. Osim hotela, planira se sagraditi i podzemna garaža na pet etaža s 122 mjesta.

"Pozicija u samom centru grada, neposredna blizina oba kolodvora, tržnice, dva fakulteta, sportske dvorane Zrinjevac i brojnih drugih važnih objekata u gradu, daje za pravo očekivati dobre poslovne rezultate. To će omogućiti i novu dimenziju gradu i turističkoj/gospodarskoj ponudi (nadovezujući se npr. na novi stadion i sportsku dvoranu) jer imamo problem sa smještajnim kapacitetima na tom nivou, unutar gradskog središta", kaže nam Saša Iličin.

Prema samim uvjetima konzervatora sačuvani su brojni elementi postojećeg objekta kako izvan tako i unutar njega pa će svatko tko jednom uđe u njega uistinu moći osjetiti duh prošlosti, ali i dah modernog. Obnovom ovog objekta Osijek bi mogao dobiti novi landmark i sliku s razglednica kakvu je imao početkom 19. stoljeća.


Izdvojeno

Reci što misliš!