Vijesti / Osijek

preduskrsno uzbuđenje

Proljeće u gradu ovog vikenda još šarenije: Održava se tradicionalna manifestacija "Šarana jaja bojama grada"

Proljeće u gradu ovog vikenda još šarenije: Održava se tradicionalna manifestacija
Dubravka Petric/PIXSELL

Stotine šarenih pisanica predstavit će sve boje grada na Dravi

Svoje uskrsne običaje i tradicijsku gastronomiju u subotu, 9. travnja 2022., na dan uoči Cvjetnice, predstavit će udruge nacionalnih manjina i čuvara tradicije iz grada Osijeka i okolice, prenosi Osijek.hr.

Grad Osijek već 21 godinu zaredom organizira preduskrsnu manifestaciju Šarana jaja bojama grada, a ove godine održat će se na Trgu slobode od 9 do 13 sati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji u Hrvatskoj, koja prikazuje raznolikost i bogatstvo korizmenih i uskrsnih običaja Osijeka i cijele Slavonije i Baranje. Njezinu posebnost dodatno ističe činjenica da je Osijek oduvijek multietnički i multikulturalan grad, grad u kojemu žive i djeluju sve nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Na jednome mjestu tako će se okupiti brojni predstavnici nacionalnih manjina. Udruge, organizacije i institucije izložit će rukotvorine, etnografske predmete, te tradicionalna jela i slastice koja se u korizmeno vrijeme i za uskrsni ručak mogu naći na blagdanskim stolovima.

Stotine šarenih pisanica predstavit će sve boje grada na Dravi, ali i pobuditi druga osjetila.

Posjetitelji će moći kušati jela koja su Osječani nekad jeli pred Uskrs i u proljeće, uživati u programu različitih kulturno-umjetničkih društava, ali i otkriti brojne šarene detalje skrivene u posebnostima grada Osijeka.

I ove godine birat će se najuređeniji štandovi i nagraditi najljepša pisanica.

Grad Osijek poziva sugrađane da se ove subote pridruže bogatom programu i izgube se u zvucima desetina jezika, u melodijama narječja i starih napjeva, ritmovima plesova i stotinama okusa na raznolikom osječkom stolu.

U slučaju loših vremenskih uvjeta, manifestacija će se održati u nedjelju, 10. travnja, na istoj lokaciji i u isto vrijeme.

Proljeće u gradu ovoga vikenda bit će još šarenije!


Izdvojeno

Reci što misliš!