Vijesti / Osijek

Na inicijativu osječkih branitelja

Započela rekonstrukcija Kapele Majke Božje Kraljice Mira

Započela rekonstrukcija Kapele Majke Božje Kraljice Mira
Grad Osijek

Radove vrijedne 368.431,25 kuna izvodi Rena građenje j.d.o.o. Planirani završetak je 1. lipnja 2022. godine

Na inicijativu osječkih branitelja počeli su radovi na rekonstrukciji Kapele Majke Božje Kraljice Mira na lijevoj obali Drave.

U proteklih 26 godina, od kada je Kapela izgrađena, dotrajali su drveni dijelovi krovne konstrukcije. Unatoč višestrukom popravljanju i obnavljanju pokrova došlo je do curenja, vlaženja i truljenja dijelova konstrukcije te je bila nužna potpuna rekonstrukcija svih drvenih elemenata i krovnog pokrova. Pritom je planirano zadržavanje postojećih gabarita, oblikovanja i ikonografske simbolike.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Radove vrijedne 368.431,25 kuna izvodi Rena građenje j.d.o.o. Planirani završetak je 1. lipnja 2022. godine.

Podsjećamo, Kapela je izgrađena 1995. godine u spomen na stradalnike Domovinskog rata, te kao zavjetna kapela za skori povratak prognanog stanovništva u Baranju. Podignuta je na ostatcima srednjeg bastiona tvrđavskog Kronenwerka. U oblikovanju kapele naglašena je simbolika stradanja, vjere i nade u skori završetak rata. Simbolika križa usvojena je tijekom rata i kao univerzalni znak stradanja Hrvata te je i ovdje na središnjem, najistaknutijem mjestu postavljen veliki križ kao znak vjere, pripadnosti, zajedništva i žrtve.

Foto: Grad Osijek


Izdvojeno

Reci što misliš!