Vijesti / Osijek

sastanak gradonačelnika

Osijek i Pečuh za jačanje gospodarske suradnje

Osijek i Pečuh za jačanje gospodarske suradnje

Namjera je unaprijediti suradnju ne samo na kulturnom i turističkom već prije svega na gospodarskom planu

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić primio je u utorak u Kulturnom centru Osijek gradonačelnika Pečuha Attilu Péterffya. Svečano primanje upriličeno je uoči gala koncerta koji se večeras održava u osječkom HNK povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostavljanja diplomatskih veza s Mađarskom.

Na sastanku su ponajprije istaknuti dugogodišnji kvalitetni odnosi između Osijeka i Pečuha koji su se od 1973. gradili na gospodarskim, kulturnim i drugim vezama. Gradonačelnici dvaju prijateljskih gradova usuglasili su se kako će dobre odnose nastaviti graditi kroz jačanje gospodarske suradnje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Pečuh je prvi grad s kojim je Osijek potpisao Povelju o prijateljstvu, tako da nas vežu tradicionalno dobri odnosi. Razgovarali smo o jačanju suradnje između naša dva grada, na kulturnom i gospodarskom planu", rekao je gradonačelnik Radić i dodao kako je kulturna suradnja već ostvarena preko kulturnih institucija obaju gradova, te kroz brojna gostovanja umjetničkih ansambla u Pečuhu i Osijeku.

"Što se tiče gospodarske suradnje, imamo prostora za napredak. Podijelili smo ju u tri grane, na jačanje suradnje između gradskih uprava Osijeka i Pečuha gdje zajedno možemo aplicirati na fondove Europske unije, zatim na poboljšanje suradnje između tvrtki na području naša dva grada, te na jačanje veza u području turizma", dodao je Radić.

Da je sastanak bio produktivan složio se i pečuški gradonačelnik Attila Péterffy koji je istaknuo kako Osijek i Pečuh kontinuirano održavaju i razvijaju svoje odnose već gotovo pola stoljeća.

"Želimo nastaviti tu suradnju. Naš grad Pečuh je asertivni grad u kojemu osim Mađara živi i 11 drugih nacionalnih zajednica. Posebno mi je drago što je jedna od najvećih i najaktivnijih nacionalnih zajednica u Pečuhu upravo hrvatska, koja u nekoliko svojih kulturnih i drugih institucija njeguje svoju kulturu i običaje te obogaćuje kulturni život našeg grada", izjavio je gradonačelnik Péterffy dodajući kako u Osijeku vide istaknutog partnera.  

"Namjeravamo unaprijediti našu suradnju ne samo na kulturnom i turističkom već prije svega na gospodarskom planu. Imamo jasno definirane ideje kako dalje unaprijediti našu suradnju, nadam se da ćemo u skorom vremenu uspjeti nastaviti danas započete razgovore", zaključio je pečuški gradonačelnik.

Današnjem sastanku nazočili su i zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Vladimir Ham te zamjenici gradonačelnika Pečuha Csaba Ruzsa i Gabor Zag sa suradnicima. 


Izdvojeno

Reci što misliš!