Vijesti / Osijek

policija provodi istragu

Na osječkom području 9 zaraženih trihinelom, pretpostavlja se iz istog izvora

Na osječkom području 9 zaraženih trihinelom, pretpostavlja se iz istog izvora
Ivica Galovic/PIXSELL

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije pretpostavljaju kako se radi o istom izvoru zaraze

"Pred sam Badnjak i u tom tjednu uoči Božića prvi slučajevi su se počeli javljati na Infektivnoj klinici KBC-a Osijek. Služba za epidemiologiju je zaprimila te informacije i krenula u obrađivanje cijele situacije. Do sada imamo 9 slučajeva, što, kada se vratimo unatrag, nakon jednog dužeg perioda mira, ponovno nam se sada ta situacija javlja, što nije nimalo ugodno, to više što nam se preklapa sa svim zbivanjima, još uvijek smo u COVID-u", kaže Nikola Kraljik iz NZZJZ Osječko-baranjske županije za STV.

Iz Zavoda su odmah obavijestili sve službe pa tako i liječnike obiteljske medicine, ali i policiju zbog mesa koje nije prošlo veterinarski pregled.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Jedno vrijeme smo očito imali sustavnu kontrolu, vrlo kvalitetnu, i onda građani jednostavno onako opuste se i misle sve je pod kontrolom, ali evo dovoljno vam je samo mali trenutak neopreza, ali možda i zložestoće kod nekih ljudi da se tako ponesu," dodaje Kraljik.

Zanimljivo, prvi simptomi mogu biti vrlo slični COVID-u, a bolest može biti izuzetno opasna.

"Kada pojedemo takvo meso nekoliko dana možemo imati simptome poput mučnine, povraćanja, proljeva ili zatvora stolice zato što te oslobođene ličinke iz mesa rastu u odrasle oblike, vrlo brzo se razmnožavaju u crijevnom traktu, kroz limfu i krvožilni sustav, to su na desetke tisuća ličinki, odlaze u muskulaturu i tu počinje nakon dva do tri tjedna ta tkivna faza, i onda imate bolove u mišićima i jedno teže opće stanje", kaže Kraljik.

tržnica suhomesnato
UPOZORENJE POTROŠAČIMA Oprez ako ste kupovali kulenovu seku, kobasice ili slaninu na osječkoj tržnici - možda dobijete trihinelozu

Bolest može postati posebno opasna ako se ličinke uvuku u srčani mišić. Kraljik upozorava sve da provjere da je meso prošlo kontrolu i da kupuju kod provjerenih dobavljača.

U ovome slučaju pretpostavlja se kako je riječ o istom izvoru, a sve je prijavljeno i policiji, koja je pokrenula kriminalističku istragu.


Izdvojeno

Reci što misliš!