Vijesti / Osijek

završena izrada projektne dokumentacije

Gospodarski centar ima veliku vrijednost za Osijek i Osječko-baranjsku županiju

Gospodarski centar ima veliku vrijednost za Osijek i Osječko-baranjsku županiju

"Danas predstavljamo dokumentaciju, odnosno građevinsku dozvolu za cjelokupni projekt, a nastavak izgradnje slijedi po završetku već započete izgradnje prve faze Gospodarskog centra", rekao je župan Ivan Anušić

Izrada projektne dokumentacije za Gospodarski centar u Osijeku završena je u cijelosti, a time su stvoreni preduvjeti za izgradnju svih zgrada unutar Centra. Tim povodom danas je održana Završna konferencija na kojoj su o projektu govorili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić i pročelnica Upravnog odjela za investicije i razvojne projekte OBŽ Gabrijela Čurković.

"Izrada projektne dokumentacije za Gospodarski centara je kompleksan i veliki projekt te je bilo potrebno određeno vrijeme za završetak, a projektiranje i osiguravanje sredstava zahtijevaju i puno truda, kojeg u ovom projektu zajednički ulažu Osječko-baranjska županija i Grad Osijek. Danas predstavljamo dokumentaciju, odnosno građevinsku dozvolu za cjelokupni projekt, a nastavak izgradnje slijedi po završetku već započete izgradnje prve faze Gospodarskog centra", rekao je župan Ivan Anušić te naglasio:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Gospodarski centar ima ogromnu vrijednost ne samo za Osječko-baranjsku županiju i Grad Osijek, već i za cijeli istok Hrvatske jer je uz Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, ključni projekt za razvoj naše županije i grada. Zahvaljujem Gradu Osijeku na odličnoj suradnji jer bez njih ne bismo uspjeli završiti ovako složen projekt, projekt koji mijenja vizure, smjer i jačinu gospodarstva Osječko-baranjske županije i grada Osijeka."

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić kazao je kako je Grad Osijek kao partner na ovom projektu darovao zemljište u vrijednosti 26 milijuna kuna, uz još 15 milijuna kuna osiguranih kroz ITU mehanizme.

"Izražavam zadovoljstvo što sve ide svojim tijekom i planiranom dinamikom, a uvjeren sam da će izgradnja Gospodarskog centra potaknuti dobre gospodarske trendove na području grada i županije. Inače, zajedno s Osječko-baranjskom županijom radimo na privlačenju brojnih investitora, pa smo tako nedavno potpisali ugovor s Lesninom vrijedan 15 milijuna eura koji jamči otvaranje 100 radnih mjesta. Popunjena je I. zona u Nemetinu te radimo na pripremi II. zone", rekao je gradonačelnik Radić.

Pogledajte kako će izgledati novi Gospodarski centar Osijek Fotogalerija

Pročelnica Upravnog odjela za investicije i razvojne projekte OBŽ Gabrijela Čurković istaknula je da je upravo završeni projekt izrade projektne dokumentacije za izgradnju Gospodarskog centra sufinanciran sredstvima Europske unije, a taj posao obavila je tvrtka Sirrah projekt d.o.o. iz Osijeka. Ukupna vrijednost projekta iznosi 7.447.000,00 kuna, s tim da 6.329.950,00 kuna sufinancira Europska unija, 756.525,00 kuna Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, a Osječko-baranjska županija 360.325,00 kuna. Nositelj projekta je Osječko-baranjska županija, a Grad Osijek je partner. Projekt je trajao 31 mjesec, odnosno od svibnja 2019. godine do 31. prosinca 2021. godine.

"Izradom dokumentacije su ostvareni cilj i svrha ovog projekta koji je strateški projekt Osječko-baranjske županije. Inače, Gospodarski centar se sastoji od više objekata, a ukupna površina zatvorenog objekta je 73.000 m2, dok je 35.000 m2 površina otvorenog prostora", kazala je pročelnica Čurković.

Pojasnila je kako će Osječko-baranjska županija i Grad Osijek za nastavak izgradnje Gospodarskog centra osigurati izvore financiranja iz operativnih programa za financijsko razdoblje Europske unije 2021.-2027., kao i ostalih izvora financiranja. Projektantska procijenjena vrijednost izgradnje Gospodarskog centra u cijelosti iznosi 687,50 milijuna kuna, no i projektiranje bilo fazno te je u srpnju 2021. godine započela izgradnja Zgrade 1. Gospodarskog centra. Vrijednost tih radova iznosi 65,5 milijuna kuna, a njihov završetak je planiran za prosinac 2022. godine.


Izdvojeno

Reci što misliš!