Vijesti / Osijek

o ptencijalima istoka

Održana konferencija „Slavonija 2030 iz perspektive proizvođača hrane“

Održana konferencija „Slavonija 2030 iz perspektive proizvođača hrane“
OBŽ

"Istok Hrvatske ima sve pretpostavke da se ozbiljno bavi poljoprivredom na način da OPG-ovi stvaraju dodanu vrijednost zajednici kojoj pripadaju, a u isto vrijeme kreiraju radna mjesta te uspijevaju biti samoodrživi", rekao je župan

U organizaciji Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Društva agronomskih novinara Hrvatske i Agrokluba, danas (16. prosinca 2021. godine) je održana konferencija „Slavonija 2030  iz perspektive proizvođača hrane“ na kojoj su sudionici kroz panel raspravu pokušali doći do odgovora na važna pitanja, poput razvoja poljoprivrednog sektora koji će biti produktivniji, više usklađen s tržištem te  učinkovitiji i konkurentniji u cijelom proizvodnom lancu hrane.

Konferenciji je nazočio i župan Ivan Anušić koji je govorio o potencijalima istoka Hrvatske u narednom razdoblju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Poljoprivreda je oduvijek bila core business u Slavoniji i tako će biti i u budućnosti. Zato je nužno pratiti razvoj novih tehnologija i inovacija te tržišne potrebe, a ono gdje imamo puno prostora za napredak je bavljenje poljoprivredom u kratkim lancima opskrbe, na malim OPG-ovima, uz naglasak na kvalitetu, a ne kvantitetu. Da bi to uspjeli, moramo popularizirati tu granu gospodarstva jer nema puno zainteresiranih poljoprivrednika koji bi ostali i radili na zemlji iako je, vjerujem, proizvodnja hrane budućnost. Vrijeme kad su globalni interesi bili okrenuti tržištu nafte i drugim izvorima energije polako prolazi te se sve više okreće prema vodi koju mi imamo, i prema proizvodnji hrane koja u ovom trenutku nedostaje. Istok Hrvatske ima sve pretpostavke da se ozbiljno bavi poljoprivredom na način da OPG-ovi stvaraju dodanu vrijednost zajednici kojoj pripadaju, a u isto vrijeme kreiraju radna mjesta te uspijevaju biti samoodrživi. Stoga je nužno zajedničko djelovanje od najviše do najniže razine, osluškivanje proizvođača i njihovih potreba da budu još kvalitetniji i produktivniji kako bi sami uvidjeli da u općini, gradu ili županiji imaju podršku", kazao je župan i osvrnuo se na mjere Osječko-baranjske županije u poticanju razvoja poljoprivrede.

"Posljednjih nekoliko godina poljoprivrednike sufinanciramo u nabavi opreme i kupnji zemljišta, a najveća potpora koju trenutno provodimo za sve male OPG-ovce je izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće. Također, uključili smo lokalne proizvođače u projekt osiguravanja besplatnog školskog obroka za sve osnovnoškolce za koji izdvajamo oko 19 milijuna kuna. Ideja nam je pomoći svakom poljoprivredniku posebno, osobito na početku njihova puta, osnažiti ih, pružiti im potrebnu podršku kako bi jednog dana uspjeli svoj proizvod plasirati na tržište", zaključio je župan.


Izdvojeno

Reci što misliš!