Vijesti / Osijek

energetska obnova

Osječka škola stara 55 godina uskoro u novom ruhu

Osječka škola stara 55 godina uskoro u novom ruhu

Školska zgrada i dvorana nakon obnove prijeći će iz energetskih razreda D i C u energetski razred B

Do kraja ove školske godine, 55 godina stara zgrada Osnovne škole Franje Krežme u Osijeku bit će energetski obnovljena i učinkovitija, što će godišnje donijeti uštede na energentima od oko 270 tisuća kuna.

Najavio je to u četvrtak prilikom obilaska radova gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, ističući kako će se ušteđenim sredstvima otvoriti prilika za daljnja ulaganja u podizanje pedagoškog standarda u osnovnim školama s područja grada Osijeka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Prekjučer smo primili nagradu Eco city 2021., na što smo izuzetno ponosni. To je nagrada i zahvala svim građanima Osijeka, ali i zaposlenicima gradske uprave. Tu ne stajemo, želimo biti predvodnici zelene tranzicije i nastavljamo dalje s radovima energetske obnove, prvenstveno škola i vrtića", poručio je gradonačelnik Radić. Dodao je kako veseli činjenica što će energetskom obnovom školske zgrade i dvorane učitelji i učenici dobiti primjeren prostor za odgojno-obrazovni rad.

Pročelnica za graditeljstvo, energetsku obnovu i zaštitu okoliša Ljiljana Belajdžić kazala je kako će školska zgrada i dvorana nakon obnove prijeći iz energetskih razreda D i C u energetski razred B, čime će se ostvariti zadani cilj uštede energije za više od 60 posto.

Radovi obuhvaćaju zamjenu vanjske stolarije, izolaciju zidova i krova, zamjenu stare rasvjete novom, baziranom na LED tehnologiji, zamjenu stare toplinske podstanice, ugradnju termostatskih ventila i termostatskih glava, ugradnju sustava ventilacije te onog za solarnu pripremu potrošnje vode, kao i ugradnju sustava daljinskog očitavanja potrošnje energije i vode s mogućnošću spajanja na ISGE.

Vrijednost ovih radova je 8 milijuna kuna, od čega 4 milijuna dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok 1,3 milijuna osigurava Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, a ostatak Grad Osijek.

Budući da napreduju ugovorenom dinamikom, već u sljedećoj sezoni grijanja moći će se mjeriti prvi rezultati učinka obnove, a da će poboljšati uvjete rada ocijenila je i Jadranka Jurić, ravnateljica škole.

"Ne samo uvjeti rada nego i financijski troškovi koji su bili izuzetno veliki u zimskom, ali i ljetnom razdoblju. Škola je stara 55 godina i uvjeti rada bili su lošiji nego što bi trebali biti za jednu školsku ustanovu. Nadam se da će ovom energetskom obnovom dobiti i dobru ventilaciju zraka, koja će pomoći učenicima da se bolje skoncentriraju i razmišljaju. Sav ovaj prostor biti će ljepši i ugodniji za sve nas", istaknula je ravnateljica Jurić.

Inače, Grad Osijek kroz ovaj je poziv prijavio energetsku obnovu 10 zgrada javne namjene, završio obnovu četiriju škola i triju dječjih vrtića, a njih još 10 spremno čeka na novi javni poziv. Gotovo 80 milijuna kuna iznosi ukupna vrijednost svih ovih projekata.


Izdvojeno

Reci što misliš!