Vijesti / Osijek

traže zaštitu područja OLT-a

Društvo arhitekata Osijek poslalo otvoreno pismo gradonačelniku Radiću: ''Zaštitite javni interes građana Osijeka"

Društvo arhitekata Osijek poslalo otvoreno pismo gradonačelniku Radiću: ''Zaštitite javni interes građana Osijeka
Dubravka Petric/PIXSELL

"U svrhu štićenja najvrednijih prostora koje imamo i planiranja razvoja grada da bude na ponos svima – kao Vašoj sjajnoj formulaciji iz predizborne kampanje – pozivamo Vas da zaštitite javni interes građana Osijeka, koji su Vam za to dali mandat, tako da ne dopustite ovakvo metodološki neispravno i uzurpacijsko (na štetu Grada Osijeka) projektiranje područja OLT-a, kao jedan od potencijalom najvrednijih gradskih prostora"

Društvo arhitekata Osijeka uputilo je otvoreno pismo gradonačelniku Ivanu Radiću u kojem ga upozoravaju na pokušaj metodološki neispravnog i nezakonitog planiranja razvoja grada Osijeka, kao i na uzurpaciju prostora i potrebu zaštite područja OLT-a kao jednog od potencijalno najvrjednijeg gradskog prostora.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Na sjednici Županijske skupštine održanoj u srijedu 24.11. osječko-baranjski župan Ivan Anušić, na upit vijećnika Domagoja Mikulića o revitalizaciji područja OLT-a, odgovorio je, prema izvještaju iz Glasa Slavonije, da je završena konzervatorska studija koja je "dala smjernice kako intervenirati na tom području". Imaju već, dodao je, i "idejno rješenje" te počinju "s izradom projektne dokumentacije koja će dati detaljan opis svega onog što ćemo ondje raditi" i "s kojom ćemo krenuti prema fondovima Europske unije".

Činjenica posjedovanja idejnog rješenja implicira da je već poznato o kakvim je konkretno sadržajima riječ, što župan u nastavku i eksplicira: "50-metarski olimpijski bazen, a ideja je realizirati i projekt sportskog inkubatora".

Za vrijeme predizborne kampanje za lokalne izbore, Vi ste u ožujku ove godine, u intervjuu za Glas Slavonije, posebno apostrofirali voljnost "sjesti s društvom arhitekata i definirati standarde kojima ćemo štititi najvrednije prostore koje imamo i planirati razvoj grada da bude na ponos svima".

U istom duhu, DAO je u travnju javnim obraćanjem kandidiranima na lokalnim izborima uputilo pet pitanja o načinu na koji bi se u slučaju osvajanja mandata zauzeli za neka ključna mjesta unapređenja gradskih prostornih politika. Jedno od pitanja odnosilo se na područje OLT-a i glasilo je: "Tijekom prošle godine Osječko-baranjska županija je izvršila skandalozno, stručno neprihvatljivo preuzimanje prostornoplanske ingerencije nad dijelovima grada Osijeka – područjima za budući Gospodarski centar i novi Kliničko-bolnički centar – kako bi izbjegla obavezu provedbe javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja za takve strateške javne projekte. Grad Osijek nije ništa poduzeo protiv toga. Hoće li i u Vašem mandatu biti moguća suglasnost Grada Osijeka s oduzimanjem mu ustavnog prava na planiranje vlastitog građevinskog područja naselja? Može li se računati na to da će za prostor bivšeg OLT-a, slijedom obaveze iz GUP-a, biti raspisan javni urbanističko-arhitektonski natječaj?"

olt
veliki planovi županije Bazen, stanovi, poduzetnički inkubator i brojni drugi sadržaji na prostoru bivšeg OLT-a

Od istaknutijih kandidata za gradonačelnika Grada Osijeka, zaprimili smo odgovore Vladimira Šišljagića, Gorana Kušeca, Berislava Mlinarevića i Katarine Kruhonja. Sa žaljenjem moramo konstatirati kako Vaš odgovor, nažalost, nismo dočekali.

Nekoliko dana nakon javnog obraćanja DAO u Glasu Slavonije je izašao članak o "udahnjivanju novog života OLT-u", kojim se izvještava da je župan s Konzervatorskim projektnim ateljeom Osijek potpisao "Ugovor o izradi pripremne dokumentacije strateškog projekta revitalizacije ‘brownfield‘ područja OLT Osijek - konzervatorska dokumentacija". Na osnovu koje će se, podvučeno je, "izrađivati sva druga dokumentacija potrebna za realizaciju projekta obnove područja OLT-a". Župan dalje navodi "kako je do sada izrađeno ili je u postupku izrade studija izvedivosti, idejno-tehničko i arhitektonsko rješenje te glavni izvedbeni projekt rekonstrukcije i prenamjene prostora" – što je detaljnija verzija ovoga o čemu slušamo sedam mjeseci kasnije. Detaljnije je tada dan i popis planiranih sadržaja, kroz dvije faze: "U prvoj bi se realizirali gospodarski sadržaji (poduzetnički inkubator, akcelerator STEM tehnologije, inkubator za kulturne i kreativne industrije), obrazovno-sportski sadržaji (sportski talent akcelerator i 50-metarski bazen), kulturno-obrazovni sadržaji (kazalište male scene i alternativna kulturna scena te muzej-galerija za potrebe obrazovnih institucija). U drugoj fazi projekta trebao bi se realizirati projekt poticajne stanogradnje za 1600 stanovnika, odnosno 380 stanova".

Najave ovakvog programskog sadržaja u optjecaju su u medijima već posljednje dvije godine, a izložene su i na Županijskoj skupštini još u prosincu 2019. godine.

Napominjemo da je za područje OLT-a, kao područje planirano za urbanu preobrazbu, člankom 79. Zakona o prostornom uređenju (ZPU) naložena obaveza izrade urbanističkog plana uređenja (UPU). Slijedom čega Generalni urbanistički plan grada Osijeka (GUP) na kartografskom prikazu 4.2.2. "Područja primjene planskih mjera zaštite", kao i u članku 69. Odredbi za provedbu, utvrđuje obavezu izrade UPU-a 9: "Urbanistički plan uređenja bivše ljevaonice". A člankom 72., koji govori o obavezi provedbe javnih urbanističko-arhitektonskih natječaja, u stavku 6. je izrijekom za UPU bivše ljevaonice propisana izrada "više varijantnih rješenja", odnosno provedba "javnog natječaja".

Naglašavamo još jednom da obaveza izrade UPU-a pritom ne ovisi samo o GUP-u i nije je iz njega moguće izbrisati, jer je prenesena kao proizlazeća iz samog ZPU-a.

U tom se svjetlu postavlja pitanje kako je moguće da Osječko-baranjska županija raspolaže programskim sadržajem čitavog područja dok ne postoji UPU koji je i zakonski i po osječkom GUP-u tome preduvjet? Štoviše, barem godinu i pol prije ugovaranja izrade konzervatorske studije na osnovu koje će se, kako je rečeno, izrađivati sva daljnja dokumentacija. Otkud, napokon, izrađenost "idejnog rješenja" ili pokretanje izrade arhitektonskih i izvedbenih projekata – na što god da se to odnosilo – ako nije izrađen urbanistički plan prema kojem bi se rješenja i projekti trebali ravnati i u njega uklopiti? Kako je moguće da i programski sadržaj i idejno rješenje i projekti budu tako prejudicirani – a priori definirani ili najavljeni da u postupku izrade – prethodno nabavljanju više varijantnih rješenja UPU-a, odnosno provedbi javnog natječaja, dakle zaobilazeći GUP koji to propisuje?

U potpunosti zaobilazeći, ukratko, Grad Osijek u planiranju gradskog područja koje jest u planskoj ingerenciji Grada Osijeka. Kao da uopće Grad Osijek sa svojim urbanističkim planovima ne postoji.

I je li to zaobilaženje nešto protiv čega Grad neće imati ništa protiv?

U svrhu štićenja najvrednijih prostora koje imamo i planiranja razvoja grada da bude na ponos svima – kao Vašoj sjajnoj formulaciji iz predizborne kampanje – pozivamo Vas da zaštitite javni interes građana Osijeka, koji su Vam za to dali mandat, tako da ne dopustite ovakvo metodološki neispravno i uzurpacijsko (na štetu Grada Osijeka) projektiranje područja OLT-a, kao jedan od potencijalom najvrednijih gradskih prostora.

Pismo potpisuju predsjednik Društva arhitekata Osijek dipl.ing.arh. Ivan Cingel, te članovi Izvršnog odbora doc.dr.sc. Dina Stober, dipl.ing.arh., Marija Krajnović, mag.ing.arh., mr.sc. Danijela Lovoković, dipl.ing.arh., doc. dr.sc. Željka Jurković, dipl.ing.arh., Juraj Kopić, mag.ing.arch. i Domagoj Ivanović, mag.ing.arch."


Izdvojeno

Reci što misliš!