Vijesti / Osijek

EU PROJEKTI

Tramišak Radiću uručila ugovore vrijedne 24 milijuna kuna

Tramišak Radiću uručila ugovore vrijedne 24 milijuna kuna
Dubravka Petrić/PIXSELL

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako Grad Osijek provodi velike razvojne projekte koji se značajnim iznosima sufinanciraju iz fondova Europske unije te istaknuo da se za sljedeće financijsko razdoblje priprema još ambiciozniji plan

U Osijeku je danas ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak uručila gradonačelniku Ivanu Radiću 16 ugovora o sufinanciranju provedbe EU projekata na području grada Osijeka.

Riječ je o ugovorima vrijednim 24 milijuna kuna, za provedbu projekata Grada Osijeka te gradskih poduzeća i ustanova. Ti će ugovori, prema riječima ministrice Tramišak, pomoći u realizaciji projekata poput energetske obnove dječjih vrtića, IT parka, Centra za posjetitelje Tvrđa i proširenja infrastrukture u Industrijskoj zoni Nemetin.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ovih 24 milijuna kuna su sredstva iz proračuna Republike Hrvatske, namijenjena potpori lokalne i regionalne samouprave, kako bi olakšali i ubrzali apsorpciju sredstava iz fondova EU. Zajedničkim snagama Vlade Republike Hrvatske, ministarstva te gradova i općina idemo u smjeru stopostotne apsorpcije EU fondova", kazala je ministrica Tramišak.

Podsjetila je kako je Hrvatska apsorbirala 60 posto sredstava, dok je 122 posto ugovoreno, odnosno da je ugovoreno gotovo 100 milijardi kuna, a provedeno i korisnicima isplaćeno oko 50 milijardi.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako Grad Osijek provodi velike razvojne projekte koji se značajnim iznosima sufinanciraju iz fondova Europske unije te istaknuo da se za sljedeće financijsko razdoblje priprema još ambiciozniji plan.

"To su projekti koji mijenjaju izgled grada, vrijedni više od 1,2 milijarde kuna, a za iduće financijsko razdoblje, od 2021. do 2027., postavili smo još ambicioznije planove. Siguran sam da ćemo provoditi projekte koji premašuju vrijednost od 2 milijarde kuna, gdje se također nadam pomoći ministarstva i ministrice Tramišak", rekao je osječki gradonačelnik.

Radić je dodao kako Grad Osijek nastoji sve velike investicije realizirati kroz EU natječaje, kako bi se rasteretio gradski proračun i ušteđenim sredstvima financirali drugi, građanima korisni projekti.

– Tu nam pomaže Fond i zato zahvaljujem ministrici Tramišak. Iznos od 24 milijuna kuna koji danas dobivamo nezamisliv je za Grad Osijek. Teško bismo samostalno mogli financirati projekte poput Modernizacije tramvajske infrastrukture, Izgradnje odvodnje oborinskih voda u zoni Nemetin, sanacije odlagališta otpada, izgradnje reciklažnih dvorišta, te niza energetskih obnova vrtića i osnovnih škola. Nastavit ćemo raditi velike projekte i što manje koristiti gradski proračun, već alternativne izvore financiranja. Time ćemo napraviti dodatan iskorak u razvoju grada Osijeka – zaključio je Radić.

Uručenju ugovora nazočio je i Mato Lukić, zamjenik osječko-baranjskog župana koji je izrazio zadovoljstvo ugovorima namijenjenim Gradu Osijeku, ističući kako nema pravog razvoja Osječko-baranjske županije bez razvoja Osijeka. – Mi ćemo i dalje u sinergiji s Gradom i Vladom RH pripremati druge projekte i nadamo se novim ugovorima – kazao je Lukić.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!