Vijesti / Osijek

obilazak radova

Napreduju radovi na novoj zgradi hitnog prijema KBC-a Osijek, pogledajte kako će izgledat kad se završi

Napreduju radovi na novoj zgradi hitnog prijema KBC-a Osijek, pogledajte kako će izgledat kad se završi
OBŽ

"Razlog izgradnje nove zgrade OHBP-a je nedostatak prostora za ambulante i dnevnu bolnicu s obzirom da je većina kliničkog dijela i dnevne bolnice u neuvjetnim podrumskim prostorijama", rekao je ravnatelj KBC-a Osijek doc. dr. sc. Željko Zubčić

U sklopu Kliničkog bolničkog centra Osijek 26. srpnja ove godine počela je izgradnja nove samostojeće zgrade u koje će se smjestiti objedinjeni hitni bolnički prijem te dnevne bolnice i dnevne kirurgije. Vrijednost aktualnih radova je 153,87 milijuna kuna, a ukupna vrijednost investicije je 169 milijuna kuna, što je osigurano kao bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj, Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva zdravstva, a tek manji dio sufinancira KBC Osijek iz vlastitih sredstava. Planirani datum završetka izgradnje je 31. ožujka 2023. godine, a kompletnog projekta 31. prosinca 2023. godine.

Gradilište nove zgrade Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevne bolnice i dnevne kirurgije danas (15. rujna 2021. godine) obišli su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, ravnatelj KBC-a Osijek doc. dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj Uprave za financijske poslove i javnu nabavu Ministarstva zdravstva Gordan Žanić, predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Mato Lukić, predsjednik Uprave Osijek-Koteksa d.d. Zoran Škorić, predsjednik Uprave Projektgradnje plus d.o.o. Ivica Crnković, predsjednik Uprave Tromonta d.o.o. Ivan Parčina sa suradnicima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ovo je još jedan projekt koji radimo s Vladom RH, najavljivan i kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, a koji će podići kvalitetu usluge pacijentima KBC-a Osijek. Iako se priprema gradnja novog KBC-a, sada se gradi ultra moderna zgrada jer je to projekt koji je pripreman prije toga i za koji smo uspjeli dobiti sredstva EU. Dakle, paralelno pripremamo izgradnju novog KBC-a sa svim potrebnim sadržajima, za što su određene studije već spremne, ali ne stajemo s obnovom, dogradnjom, modernizacijom i opremanjem sadašnjeg KBC-a koji će nam biti na raspolaganju sigurno još pet-šest godina. Zadovoljni smo suradnjom s Ministarstvom zdravstva i svim tijelima Vlade RH jer, pogotovo u zadnjih godinu dana, krećemo u realizaciju svih projekata koje smo proteklih godina najavljivali, a za koje smo radili projektne dokumentacije, pripremali studije i sve što prethodi početku izgradnje ovako velikih projekata", rekao je župan Ivan Anušić.Ravnatelj Uprave za financijske poslove i javnu nabavu Ministarstva zdravstva Gordan Žanić, kazao je kako je sa financijskog stajališta Ministarstva trenutno ovo najveći projekt u zdravstvu. Zahvalio je svima koji sudjeluju u projektu, prvenstveno članovima tima iz KBC-a Osijek te Osječko-baranjskoj županiji koja je koordinirala sve aktivnosti između Ministarstva, Vlade i Bolnice.

"KBC Osijek je centar izvrsnosti ne samo u Slavoniji i ovom dijelu Hrvatske nego i šire, a ovim putem dobivamo bolju, bržu i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, što nam je svima cilj i interes. Sada je u tijeku prva faza poboljšavanja zdravstvenog sustava, a slijedi druga faza, odnosno izgradnja kompletno novog KBC-a, što vjerujem da ćemo u budućnosti realizirati te time poboljšati radne uvjete svima koji tu rade, kao i pacijentima da imaju bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu", poručio je Gordan Žanić.

Ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić zahvalio je Vladi RH na omogućavanju nastavka projekta izgradnje.

"Projekt se pripremao od 2016. godine, a izuzetno je važan za Osijek i Osječko-baranjsku županiju, kao i za cijeli istok Hrvatske. U tom procesu su nam pomagali Županija, koja je izgradnju OHBP-a uvrstila u projekt „Slavonija, Baranja i Srijem“ za sufinanciranje europskim sredstvima, potom Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, te Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo financija. Razlog izgradnje nove zgrade OHBP-a je nedostatak prostora za ambulante i dnevnu bolnicu s obzirom da je većina kliničkog dijela i dnevne bolnice u neuvjetnim podrumskim prostorijama. Rok izgradnje je relativno kratak, 20 mjeseci, a intenzivno nastavljamo i s radom na projektu izgradnje novog KBC-a. Naglašavam da svi objekti unutar postojećeg KBC-a neće ostati neiskorišteni te će imati namjenu, što i obrazlažemo u studijama izvodljivosti", kazao je Zubčić.

"Površina nove zgrade bit će 9.600 kvadrata bruto, ukupne vrijednosti 122 milijuna kuna bez PDV-a, a bit će građena na četiri etaže. Prizemna etaža bit će namijenjena djelatnicima dnevne bolnice, prva etaža za hitni prijem, a gornje dvije etaže za dnevnu bolnicu. Vjerujem da će radovi biti izvršeni kvalitetno i u predviđenom roku od 20 mjeseci", rekao je predsjednik Uprave Projektgradnje plus Ivica Crnković.

Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin istaknuo je kako je Osijek trenutno veliko gradilište.

"Zadovoljni smo što projekt izgradnje OHBP-a napreduje planiranom dinamikom jer je izuzetno važan za grad Osijek i naše sugrađane, ali i za šire područje. Također, veseli činjenica da je grad Osijek veliko gradilište na kojem se realizira niz značajnih investicija, a koje pokazuju kvalitetnu suradnju Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Vlade RH. Osim ovog projekta valja istaknuti i ostale, poput izgradnje Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, Gospodarskog centra, ali i novog KBC-a u Gackoj ulici, za koji će Grad Osijek biti pravi partner, prije svega u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na česticama predviđenim za izgradnju", zaključio je Vulin.


Izdvojeno

Reci što misliš!