Vijesti / Osijek

redovi

Velike gužve pred MUP-om, građani pohrlili po nove osobne

Velike gužve pred MUP-om, građani pohrlili po nove osobne
Ivica Benić/SiB.hr

Svi koji imaju važeće osobne iste ne moraju mijenjati za nove dok god im postojeće ne isteknu

Velike gužve stvaraju se ispred zgrade Policijske uprave osječko-baranjske otkad su se u ponedjeljak 2. kolovoza počeli zaprimati zahtjevi građana izdavanje novih elektroničkih osobnih iskaznica.

Svjedočio je tome i danas naš fotograf. No treba reći kako su i inače u ljetnim mjesecima gužva pred MUP-om, sad su samo dodatno pojačane zbog novih osobnih.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svi koji imaju važeće osobne iste ne moraju mijenjati za nove dok god im postojeće ne isteknu. Oni koji to baš žele, ili moraju, vađenje nove osobne u redovnom postupku platiti će 100 kuna. Osobe starije od 70 godina plaćaju 70 kuna, a maloljetnicima je postupak besplatan.

Osim već postojećeg elektroničkog nosača podataka, čipa koji postoji već na iskaznicama, nova e-osobna imat će i beskontaktni čip s biometrijskim podacima prikaza lica te otiscima dva prsta. To će omogućiti da se iskaznica očitava čak i pomoću mobitela, te će, kako je najavio ministar Davor Božinović, građani moći pomoću besplatne aplikacije jednostavno se prijavljivati u sustav e-građani te koristiti e-usluge, primjerice digitalni potpis putem mobitela ili tableta.

Nove osobne u sebi imaju integiranu i zdrastvenu karticu, a za putovanja unutar EU mogu se koristiti i kao putovnice.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!