Vijesti / Osijek

nema šale

USKOK u Osijeku ruku punih posla: "Pale" majka i kći te još osmorica zbog pranja novca

USKOK u Osijeku ruku punih posla:
Dubravka Petric/PIXSELL

Osječki USKOK imao je pune ruke posla proteklih dana pa je podigao optužnice u dva slučaja


USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv dvije hrvatske državljanke (1967., 1996.) zbog počinjenja kaznenog djela pranja novca. (28. 7. 2021.)

Optužnicom se okrivljenicama stavlja na teret da su u razdoblju od 30. travnja 2018. do 10. prosinca 2020., u Vinkovcima i Vukovaru, I. okr. kao osoba koja je stvarno upravljala jednim trgovačkim društvom, a potom i kao direktorica tog društva, te II. okr. kao direktorica drugog trgovačkog društva, počinile kazneno djelo pranja novca.

"Naime, nakon što su okrivljenice sudjelovale u zločinačkom udruženju koje je ustrojio i vodio suprug I. okrivljene i otac II. okrivljene, te su počinjenjem kaznenog djela pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja za sebe i druge pribavile imovinsku korist od 36.189.007,69 kuna, u namjeri da tu imovinsku korist prikažu zakonitom, stečena sredstva su iskoristile za poslovanje svojih trgovačkih društava. Tako je I. okr. iskoristila iznos od 748.796,78 kuna, a II. okr. iznos od 699.907,65 na način da su tim sredstvima podmirivale obveze trgovačkih društava te su u ime trgovačkih društava stjecale osobna vozila i drugu imovinu", izvijestio je USKOK.

Osmorica optužena za zlouporabu položaja i pranje novca

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv šestero hrvatskih državljana (1965., 1963., 1960., 1981.,1977., 1968.), jednog državljanina Mađarske (1961.) i jednog državljanina Srbije (1974.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja i pranja novca u sastavu zločinačkog udruženja te pranja novca. (28. 7. 2021.)

Optužnicom se I. okr. tereti da je, u razdoblju od listopada 2018. do prosinca 2019. godine, u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Slovačkoj i Srbiji, povezao u zajedničko djelovanje II. do VI. okrivljenike u cilju da preuzimaju novčana sredstva koje su treće osobe stekle počinjenjem kaznenih djela prijevare te ih zatim transferiraju i podižu u gotovini te time onemoguće njihovu zapljenu i zametnu im trag, uz pribavljanje materijalne koristi za sebe i druge zadržavanjem dijela tih novčanih sredstava. U okviru realizacije navedenog, I. okr. je sam i posredstvom II., III., IV. i V. okr. preuzeo stvarno upravljanje nad više trgovačkih društava u vlasništvu ili pod kontrolom ovih okrivljenika.

U trgovačka društva su postavljali hrvatske, mađarske, srpske, bugarske i bosanskohercegovačke državljane kao osobe koje će samo formalno obavljati funkciju direktora. Nakon što su na račune tih društava zaprimljene uplate trgovačkih društava iz inozemstva u iznosu od 3.511.753,60 EUR i 686.788,43 GBP, a koja novčana sredstva potječu od počinjenja kaznenih djela prijevare koje su počinile zasad nepoznate osobe lažnim predstavljanjem i lažnim predočavanjem osnova za plaćanje, I. okr. je sukladno prethodnom dogovoru s VI. okr., osobno i posredstvom II., III., IV. i V. okr., osigurao transfere većeg dijela tih sredstava. Transferi su izvršeni na račune trgovačkog društava iz Pule kojim je upravljao VII. okr., kao i trgovačkih društava iz Kine, Slovačke i Slovenije. Potom su navedenim sredstvima raspolagali transferiranjem na druge račune i dijelom podizanjem u gotovini, dok su dio novca zadržavali u zajedničku korist. Na opisani način I. do VII. okrivljenici su se nepripadno okoristili za 747.875,00 kuna i 44.739,05 eura.

Optužnicom se nadalje VII. okr. i VIII. okr. terete da su na isti način u više navrata primili najmanje 720.309,18 USD, također stečenih kaznenim djelima prijevare, na račune trgovačkih društava kojima su upravljali te ih kasnije transferirali i podizali u gotovini kako bi im zametnuli trag i onemogućili zapljenu, pri čemu su za sebe zadržali 583.450,00 kuna.


Izdvojeno

Reci što misliš!