Vijesti / Osijek

razgovori o gospodarstvu

Predstavnik američkog Veleposlanstva boravio u Osijeku i predao vrijednu donaciju KBC-u

Predstavnik američkog Veleposlanstva boravio u Osijeku i predao vrijednu donaciju KBC-u

Flemingu je bilo posebno drago čuti i gospodarskom potencijalu grada Osijeka

Danas (20. srpnja 2021. godine) Osječko-baranjsku županiju i Grad Osijek posjetio je otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj Mark Fleming sa suradnicima. Sa županom Ivanom Anušićem, gradonačelnikom Ivanom Radićem i njegovim zamjenikom Draganom Vulinom su razgovarali o potencijalima Grada i Županije ističući izvrstan geostrateški položaj.  Župan Anušić osvrnuo se na buduću projektnu suradnju, prije svega na području IT sektora.

"S otpravnikom poslova Markom Flamingom razgovarali smo o zajedničkoj suradnji i investicijama na području IT-a, poljoprivrede i robne razmjene. Sjedinjene Američke Države su naš strateški partner i saveznik s kojim ćemo i dalje raditi na dijalogu i uzajamnoj projektnoj suradnji, a već smo dogovorili da gospodin Fleming u budućem posjetu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji pobliže upozna našu IT scenu kao i brojne druge vrijedne investicije", kazao je župan Anušić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić istaknuo je važnost gospodarske suradnje sa SAD-om.

"Dotakli smo se mnogih tema, od potencijalnih investitora iz Sjedinjenih Američkih Država koji vide ulagačke mogućnost u gradu Osijeku pa sve do naše „pameti“ u vidu IT sektora. Drago mi je da je gospodin Fleming obećao posjet upravo IT parku kada bude dovršen i uvjeren sam da ovaj posjet uroditi konkretnom suradnjom u budućnosti", rekao je gradonačelnik Radić.

Otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a Mark Fleming zahvalio se na prijemu i kazao kako će ovaj posjet dodatno osnažiti ekonomske veze Hrvatske i SAD-a.

"Posebno mi je bilo drago čuti o gospodarskom potencijalu Osijeka i Osječko-baranjske županije jer smo u Veleposlanstvu okrenuti jačanju ekonomskih veza između Hrvatske i SAD-a i siguran sam da će se partnerstvo naših dviju zemalja dodatno osnažiti" zaključio je Mark Fleming.

Revitalizacija OLT-a u budućem europskom financijskom razdoblju, jačanje Sveučilišta i revitalizacija Zračne luke Osijek izazvali su interes američkog veleposlanstva i zasigurno će biti teme nekih budućih sastanka. 

Donacija KBC-u

Nakon sastanka, Fleming se uputio u osječki KBC gdje je predao vrijednu donaciju.

Sredstva za nabavu traumatološkog stola, vrijednosti 1,4 milijuna kuna osiguralo je hrvatsko Ministarstvo zdravstva, dok je Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država financiralo nabavu novog C-luk uređaja vrijednosti 715 tisuća kuna.

"Oba uređaja potrebna su Klinici za traumatologiju i ortopediju osječkog KBC-a za ortopedsko-traumatološke operacije. Uređaj C-luk služi za rentgensko snimanje za vrijeme same operacije, pojasnio je zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek, doktor Krunoslav Šego. Osim ove opreme, uz pomoć Ministarstva zdravstva kupljen je specijalni operacijski stol za ortopediju i traumatologiju. "Izuzetno smo zahvalni donatorima na doniranoj opremi, jer svaka grana kirurgije ima određene zahtjeve s obzirom na položaj bolesnika, a kroz ovaj specijalan stroj mogu prolaziti rentgenske zrake te je rengensko snimanje moguće za vrijeme same operacije. Bez ova dva pomagala suvremene su traumatološke operacije nemoguće". Ova će američka donacija značajno unaprijediti vrlo kvalitetan rad osječke traumatologije na sreću i dobrobit svih pacijenata. Bez ovakvih operativno-dijagnostičkih i monitoriranih pomagala nezamislivo je danas govoriti o modernoj traumatologiji. Na traumatologiji je zbog same traume bitno da se što manje dodatno traumatizira bilo koji dio traumatiziranog dijela tijela pacijenta", istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić.

O kakvoj je donaciji riječ govori činjenica da se na ovakvom uređaju godišnje napravi između 1100 i 1200 operacija. Svakako će podignuti kvalitetu zdravstvene usluge u KBC-u Osijek, najvećem centru u istočnoj Hrvatskoj kojemu gravitira 900 tisuća stanovnika, rekao je osječki gradonačelnik Ivan Radić. Zahvalu zbog američke donacije osječkom KBC-u, uz gradonačelnika Radića izrazio je i osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

"S našim američkim partnerima nastavljamo suradnju, a upoznali smo ih s činjenicom da Županija s hrvatskom Vladom radi novi KBC. Hvala i na svemu onome što je SAD u proteklih 30 godina učinio za Hrvatsku. Hvala američkoj administraciji koji nam je uvijek svesrdno pomagala", dodao je Anušić.

A otpravnik poslova Veleposlavstva SAD-a Mark Fleming istaknuo je kako mu je osobita čast biti danas u Osijeku: "Drago mi je što sam ovdje i pružam američku potporu osječkoj bolnici i široj zajednici. Američko-hrvatsko partnerstvo nastavlja dijeliti zajednički interes i prosperiret. Oprema za hitnu medicinsku skrb koja je ovdje predstavljena vrlo je važna, no iznimno je važan i odnos koji smo stvorili s hrvatskim Ministarstvom zdravstva, Gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom". 


Izdvojeno

Reci što misliš!