Vijesti / Osijek

cijeli projekt vrijedan 2,5 milijarde kuna

Učinjen prvi konkretni korak k izgradnji novog osječkog KBC

Učinjen prvi konkretni korak k izgradnji novog osječkog KBC
Igor Berecki/Facebook

Ideja o izgradnji novog KBC-a u Osijeku ozbiljno je krenula prije nešto više od tri godine

Izgradnja novog Kliničkog bolničkog centra Osijek jedna je od najvećih i najznačajnijih investicija na području istočne Hrvatske, a danas, 11. svibnja 2021. godine, učinjen je važan dio tog višegodišnjeg procesa.

Naime, danas su Ugovor o nabavi usluge izrade studije izvedivosti/isplativosti i analize troškova i koristi za projekt „Priprema strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek“ potpisali ravnatelj KBC-a Osijek doc.dr.sc. Željko Zubčić i direktor tvrtke WYG savjetovanje d.o.o. Mladen Vojković kao predstavnik Zajednice gospodarskih subjekata - izvoditelja (WYG savjetovanje d.o.o. i Tetra Tech International Development B.V.). Vrijednost Ugovora je 7,39 milijuna kuna, a rok za realizaciju 13 mjeseci.

gacka
Novi osječki KBC gradit će se u Gackoj ulici? Zemljište jučer obišli ministar i župan

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Potpisivanju ugovora nazočili su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš,  ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak i drugi uzvanici.

"Ideja o izgradnji novog KBC-a u Osijeku ozbiljno je krenula prije nešto više od tri godine kada smo razgovarali o Projektu Slavonija, Baranja i Srijem te smo naišli na razumijevanje i odobravanje resornih ministarstava. Izgradnja KBC-a predstavlja ostvarenje dugogodišnjeg sna mnogih generacija jer će takva ustanova pružati najkvalitetniju moguću zdravstvenu zaštitu pacijentima ne samo s područja naše županije već i cijelog istoka Hrvatske. Naglašavam da je to jedan od najvećih projekata od osamostaljenja Republike Hrvatske na području Osječko-baranjske županije vrijedan između 2 do 2,5 milijarde kuna koji će biti financiran između ostalog i sredstvima Europske unije. Drago mi je da smo krenuli s konkretnim koracima k realizaciji najveće i jedne od najznačajnijih investicija u našoj županiji", rekao je župan Anušić.

Ravnatelj KBC-a Željko Zubčić zahvalio je Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU te Osječko-baranjskoj županiji što su podržali ideju izgradnje novog KBC-a.

"Ovo je velik dan za grad Osijek, Osječko-baranjsku županiju, ali i cijeli istok Hrvatske jer će novi Centar biti regionalnog karaktera kojeg već opravdavamo razvojem medicine i naših usluga. Fokusirali smo se na one grane zbog kojih naši pacijenti idu u druge gradove i regionalne centre, a vjerujem da ćemo u budućnosti i nakon izgradnje dobiti mogućnost razvoja zdravstvenog turizma za dodatan razvoj ovog dijela Hrvatske. Pred nama je velik posao, ali puni smo entuzijazma i bit ćemo na raspolaganju stručnim osobama koje će izvoditi studiju te ćemo biti jamstvo da sve bude izvedeno u zadanom roku", kazao je Zubčić.

"Potpisom ugovora za izradu studije izvedivosti učinili smo važan korak k realizaciji ovog strateškog projekta Osječko-baranjske županije. Izrada projekta tehničke i studijske dokumentacije u vrijednosti 35,3 milijuna kuna sufinancirana iz fondova EU, Projekta Slavonije, Baranje i Srijema te tehničke pomoći Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Upravo kvalitetna priprema studijske dokumentacije je važna kako bi osigurali sredstva u novom programskom razdoblju 2021.-2027. za izgradnju i opremanje KBC-a koje nam nudi mogućnost da u cijelosti realiziramo ovu investiciju. U suradnji s Ministarstvom zdravstva već sada radimo na programiranju novih programskih akata na temelju kojeg bi se ovaj projekt mogao realizirati. Važno je istaknuti da je i Vlada RH dala podršku izgradnji KBC-a u Dodatku broj 2. Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema gdje je ovaj projekt stavljen kao jedan od strateških prioriteta istoka Hrvatske", istaknula je ministrica Nataša Tramišak.

Ministar Vili Beroš potvrdio je da Vlada RH i Ministarstvo zdravstva apsolutno podržavaju izgradnju novog KBC-a kao temelj razvoja centra izvrsnosti.

"Moramo uloviti korak s Europom i razvijati novu medicinsku misao, a izgradnja novog Kliničkog bolničkog centra pravi je način da to ostvarimo. Zahvaljujem svima koji su radili na razvoju ovog projekta, ali i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU na financiranju najvećeg dijela troškova ove studije. Ministarstvo zdravstva je projekt sufinanciralo s 5,2 milijuna kuna. Novi KBC je zalog za budućnost i drugog puta ne možemo imati", zaključio je ministar Beroš.  


Izdvojeno

Reci što misliš!