Vijesti / Osijek

jedan od najtežih dana

Osječki KBC o smrti beba zaraženih koronom: ''Bili su blizanci. Borili smo se danima, ali nismo uspjeli''

Osječki KBC o smrti beba zaraženih koronom: ''Bili su blizanci. Borili smo se danima, ali nismo uspjeli''
Dubravka Petric/PIXSELL

Bebe su rođene u 28. tjednu, a Covidom su se vjerojatno zarazile nakon poroda ili preko posteljice

Zamjenik ravnatelja osječkog KBC-a Krunoslav Šego poručio je u nedjelju kako je jučerašnji dan bio jedan od najtežih od početka pandemije s obzirom da je umrlo devet osoba, među kojima i dvije prerano rođene bebe za koje su se borili danima, ali ih nisu uspjeli spasiti.

"Riječ je o blizanačkoj trudnoći koja je bila dovršena u 28. tjednu zbog komplikacija u trudnoći. Sama ta činjenica je dovoljna da se mogu razviti dodatne komplikacije kod tako rano rođene djece. Kod njih je dokazan i covid što je dodatno pridonijelo ovakvom ishodu“, rekao je Šego.

Zaraza neposredno nakon poroda ili preko posteljice

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodao je kako se oni u KBC-u u ovom trenutku nalaze, prema svim pokazateljima, na vrhuncu trećeg vala pandemije.

"Imamo 111 hospitaliziranih bolesnika, od toga 32 na respiratoru. To je nešto manje nego što smo imali u drugom valu i tome je vjerojatno pridonijela i činjenica da je veliki broj osoba prebolio koronu, dio je i cijepljen, ali brojke su i dalje jako velike. Bilježimo isto što i drugi bolnički centri, a to je da se radi o nižoj starosnoj dobi bolesnika kod kojih se komplikacije razvijaju nešto brže", naglasio je.

Na pitanje kako je moguće da kod tek rođene djece bude pozitivan nalaz na koronavirus Šego je rekao da se ili radi o zarazi neposredno nakon poroda, ili, što je vjerojatnije, "u prijenosu virusa preko posteljice što nije ništa neuobičajeno. U KBC-u do sada nije bilo takvih slučajeva, ali u svijetu je zabilježeno takvih slučajeva", dodao je.

Šegu su novinari pitali i bi li takav ishod s bebama bio i da nije bilo covida-19, uz ostale komplikacije.

"To ne mogu tvrditi, ali vrlo vjerojatno je covid značajno pridonio ovakvom  ishodu. No, radi se o djeci vrlo niske porođajne mase, nešto malo više od tisuću grama, što je samo po sebi izuzetno rizično. Kad je riječ o ovoj djeci, borba medicinskog tima je trajala nekoliko dana, ali nažalost ishod je loš", zajključio je Šego.


Izdvojeno

Reci što misliš!