Vijesti / Osijek

škole i dalje po modelu B

Pozitivne 153 osobe, traži se uvođenje maski i na otvorenom

Pozitivne 153 osobe, traži se uvođenje maski i na otvorenom
Ivica Benić/SiB.hr

Stožer Civilne zaštite OBŽ održao je svoju redovnu konferenciju za medije vezano uz stanje zaraze koronavirusom

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 513 uzoraka od kojih je 153 bilo pozitivno na koronavirus.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 60 naselja Osječko-baranjske županije, a najviše (62) novopozitivnih je s područja grada Osijeka, zatim 13 iz Čepina, po 12 s područja Belišća i Našica, osam s područja Đakova, po pet iz Đurđenovca i Valpova, po četiri iz Belog Manastira, Petrijevaca i Popovca, po tri Bilja, Bizovca i Čeminca, po dvije osobe su s područja Darde, Donje Motičine, Donjeg Miholjca, Jagodnjaka, Koške, Petlovca i Podgorača, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Antunovca, Erduta, Feričanaca, Kneževih Vinograda, Levanjske Varoši, Punitovaca, Satnice Đakovačke, Semeljaca, Šodolovaca, Trnave i Viškovaca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na bolničkom liječenju nalaze se 133 osobe koje su oboljele od COVID-19, i to 102 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 23 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitaliziran je 31 pacijent s tim oboljenjem. 

Preminule su tri osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 76, 85 i 93 godine. 

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.442 osobe.

Policijski službenici proveli su 12 provjera osoba u samoizolaciji i 138 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu nisu utvrdili kršenja propisanih mjera.

Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 65 nadzora provođenja epidemioloških mjera (32 u ugostiteljskim objektima, 10 u prodavaonicama, 8 u trgovačkim centrima, a ostalo u drugim objektima), a nisu utvrdili nepravilnosti.

"Preporuka Stožera civilne zaštite OBŽ da gdje god je moguće škole primjenjuju B model nastave i dalje ostaje na snazi, odnosno do 30. travnja. U odnosu na prethodni tjedan, epidemiološka situacija u školama na području županije je nešto lošija. Prije sedam dana pozitivno na koronavirus bilo je 35 učenika, a sada ih je 66, u samoizolaciji je bilo 290, a sada je dvostruko više. Međutim, u odnosu na ukupan broj učenika to nije toliko da bi bio potreban pritisak Stožera na prelazak na model C", rekao je načelnik Ivan Hampovčan nakon sjednice Stožera civilne zaštite OBŽ.

Najavio je kako će Županijski stožer zatražiti od Nacionalnog stožera civilne zaštite da se za područje Osječko-baranjske županije, uz već važeće, uvede i mjera obveznog nošenja maski za lice, odnosno medicinskih maski na otvorenim prostorima gdje se očekuje veći protok ljudi (tržnice, prostori oko trgovačkih centara, vjerski objekti i sl.), bez obzira na fizički razmak. Tražit će se i mjere koje su ranije postojale u vezi posjeta domovima za starije i nemoćne te samoizolacije korisnika u određenim slučajevima.

Voditelj Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ dr. sc. Tomislav Dijanić kazao je kako je do sada na područje Osječko-baranjske županije pristiglo 54.000 doza cjepiva te da je na posebno organiziranim punktovima cijepljeno 13.300 osoba.


Izdvojeno

Reci što misliš!