Vijesti / Osijek

ECO-FRIENDLY romobili

Boltovi e-romobili stigli i u Osijek: Cijena vožnje 75 lipa po minuti

Boltovi e-romobili stigli i u Osijek: Cijena vožnje 75 lipa po minuti
Davor Javorovic/PIXSELL

Romobili će biti raspoređeni na 18 lokacija, a građani Osijeka ih mogu isprobati već danas

Grad Osijek i tvrtka Bolt, europska platforma za pružanje prijevoza na zahtjev, predstavili su projekt najma električnih romobila u još jednom gradu u Hrvatskoj – slavonskoj metropoli. Osječki pilot projekt predstavili su zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš, Tomislav Lukačević, direktor Bolta u Hrvatskoj, te Ivan Begović, operativni menadžer za romobile u Boltu Hrvatska. Usluga korištenja električnih romobila dostupna je na aplikaciji Bolt, a za bezbrižnu i eco-friendly vožnju gradom dovoljno je pristupiti aplikaciji te pomoću nje otključati električni romobil.

U Osijek stiže 200 Bolt električnih romobila proizvedenih za potrebe učestalog najma koji mogu razviti brzinu i do 20 km/h. Boltova usluga najma električnog romobila je sigurna, cjenovno pristupačna i učinkovita alternativa prijevozu automobilima. Usluga je trenutno dostupna u 15 država i više od 50 gradova, a u Hrvatskoj je prvi put predstavljena u Rijeci u siječnju 2021.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

“Grad Osijek, zeleni grad, grad ekološke osviještenosti i grad mobilnosti, pridružuje se sve većoj obitelji gradova u Europi koji se, u suradnji s Boltom, mogu koristiti mrežom e-romobila za iznajmljivanje. Najavit ću ujedno da ove godine stižu I javni bicikli I javni električni bicikli čime ćemo imati zaokruženu uslugu prijevoza uz boravak na otvorenom, razmišljajući na ekološki osviješten način o smanjenju zagađenja okoliša. Također, na ovaj način smanjujemo I prometne gužve u našem gradu. Na 18 lokacija imat ćemo na raspolaganju 200 električnih romobila u ovom šestomjesečnom pilot projektu. 

"Pozivnica svima onima koji se do sada nisu okušali u vožnji električnim romobilom, već od danas to možete učiniti na jednoj od 18 lokacija u gradu Osijeku“ – poručila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Slijedeći pozitivne primjere iz drugih gradova, Bolt u suradnji s Gradom Osijekom nastavlja raditi na uspostavljanju i održavanju najboljih sigurnosnih praksi u vožnji. Dio svojih aktivnosti zajedno će usmjeravati i na edukaciju korisnika o sigurnom korištenju romobila u gradu na Dravi.

Tomislav Lukačević, direktor Bolta u Hrvatskoj, rekao je:

„Kraj 2020. Boltu je donio dobre vijesti – trendovi ukazuju na to da postajemo najveći pružatelj usluga mikromobilnosti u Europi. Tijekom ove godine namjeravamo uslugu najma električnih romobila uvesti u još 100 europskih gradova čime će broj primjeraka električnih romobila i bicikala u prepoznatljivoj Bolt zelenoj boji prijeći 130 000. Veseli nas što i gradovi u Hrvatskoj slijede trend održivog prijevoza koji naši električni romobili pružaju.“

Romobili će biti raspoređeni na 18 lokacija, a brzina kretanja po pojedinoj lokaciji određena je frekventnošću kretanja građana. U potpunosti napunjeni i dezinficirani, uređaji se svakog jutra postavljaju na unaprijed određene lokacije vodeći računa o propisno parkiranju. U svaki romobil ugrađen je GPS uređaj zahvaljujući kojem korisnici imaju uvid u njegovu točnu lokaciju.

Ivan Begović, operativni menadžer za romobile u Boltu Hrvatska, istaknuo je:

„Naši romobili dio su Zelenog plana Bolta i najbolja su ekološka opcija prijevoza koju nudimo korisnicima. Modularnog su dizajna, napravljeni kako bi se korisnicima pružila sigurna i ugodna vožnja na jedan bolji, zeleniji način. Zahvaljujemo Gradu Osijeku što je prepoznao vrijednosti koje nas pokreću i što nam je omogućio da budemo jedni od transformatora životnog standarda i urbanog života ovog predivnog grada.“FOTO: Davor JavorovićPIXSELL

Osim sigurnosti prilikom vožnje, Bolt vodi računa i o propisnom parkiranju romobila jer, osim što želi da Osječani budu zadovoljni uslugom, Bolt će težiti tome da Osijek i dalje zadrži svoju prepoznatljivu urednost. Stoga će prilikom svakog nepropisnog parkiranja korisnike upozoriti da ne parkiraju vozilo na lokaciji na kojoj parking romobila nije dopušten.

Da bi započeo s korištenjem ove usluge, korisnik treba ažurirati Bolt aplikaciju. Nakon toga, korisnicima će biti dostupna ikona romobila, a njezinim odabirom preusmjerit će ih se na sučelje za najam. Romobil se otključava jednostavnim skeniranjem QR koda koji se nalazi na upravljaču vozila, a prije prve upotrebe, aplikacija će korisniku prikazati upute za sigurnu vožnju i parkiranje Bolt romobila.

Od travnja do listopada 2021. trajat će promotivno razdoblje tijekom kojeg će otključavanje romobila biti besplatno, a cijena korištenja 75 lipa po minuti vožnje. Nakon promotivnog razdoblja Bolt će pretplatnicima ponuditi dodatne opcije poput pretplata, regresivnih cijena te popusta za vožnje prilikom parkiranja na određenim mjestima. To je ujedno i najniža cijena od svih gradova gdje je dostupna Boltova usluga. Više informacija potražite na www.bolt.eu.


Izdvojeno

Reci što misliš!