Vijesti / Osijek

sudac zviždač

Sudac na osječkom Trgovačkom sudu prijavio šeficu za pogodovanje i korupciju

RTL Potraga donosi još jednu neslavnu priču o osječkom pravosuđu

Povjerenje u osječko pravosuđe ionako je teško narušeno, a slučaj kojim se bavi današnja Potraga neće pomoći da mu se ugled popravi. Donedavno su ih zvali sud s posebnim potrebama. To nam priznaje šefica osječkog Trgovačkog suda koju je sad njezin podređeni, također sudac na tom istom sudu, prijavio za pogodovanje i korupciju jer slučajeve dodjeljuje mimo procedura. Ni ona njemu nije ostala dužna. Kaže kako je riječ o sucu koji ne zna i ne želi raditi dodijeljene predmete. 

Sudac zviždač

Njegov je potez presedan u pravosudnim krugovima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Ja sam prvi sudac zviždač sudac u Republici Hrvatskoj ako građanin, poduzetnik... ako on nije jednak pred sudom, onda nije jednak nigdje...'', rekao je Boris Vuković, sudac Trgovačkog suda u Osijeku. 

U gradu o čijim se sucima i njihovim nekretninama i pokretninama, stanovima i automobilima govori posljednjih tjedana, sudac Trgovačkog suda krenuo je u, kaže, u obračun s nepravilnostima i nezakonitim postupanjima. Prijavio je svoju šeficu.

''Ako ja kao sudac neću prijaviti nepravilnosti, tko će onda to učiniti, namještenik, šofer, radnik, čistačica... ako ja to neću učiniti stvarno ne znam tko bi to trebao napraviti'', kazao je Vuković.

Na tri je adrese – ministru pravosuđa i uprave, Saborskom odboru za borbu protiv korupcije i pučkom pravobranitelju, poslao prijavu i dokumentaciju.

''Nisam htio anonimno, smatram da je ovako poštenije, nisam mislio da ću trebati izaći u javnost'', izjavio je Vuković.

Čeka se odgovor

Čeka odgovor na pitanje o spornim ručnim dodjelama predmeta. U prijavi opisuje kako je predsjednica osječkog Trgovačkog suda ručno, sama sebi, dodjeljivala predmete. Izbjegla se tako automatska, nasumična dodjela.

''Tako je. Ako 10 sudaca radi jednu vrstu predmeta, dodjeli se poslovni broj, automat izbaci broj, jedan od svih onih koji dobiju predmet'', rekao je Vuković.

To je interni algoritam u sustavu eSpis, objašnjava sudac zagrebačkog Županijskog suda. 

'Važno je kao jedna vrlo jak antikorupcijski instrument kojim se želi spriječiti manipulacija s predmetima da se predmeti dodjeljuju određenom sucu'', izjavio je Krešimir Devčić, sudac i glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Pravilnik je na snazi od 2015., moguće su iznimke od pravila, a provedbu automatske dodjele - kontrolira predsjednik suda.

''Predsjednik suda je taj koji je tu vrhovni koji nadzire sustava funkcioniranja i dodjele, sve iznimke moraju imati temelj u odobrenju, obavijesti ili naredbi predsjednika suda'', kazao je Devčić. 

''On je napravio cijelu seansu, šta da vam kažem, došlo sve pila naopako'', dodao je.

Dok inspekcija pregledava dokumentaciju, suci su međusobne optužbe podijelili sa Silvanom Menđušić.


Izdvojeno

Reci što misliš!