Vijesti / Osijek

upozorenje ribokradicama

U Osijeku javno spaljeno dvije tisuće metara ribljih mreža koje su služile za krivolov na Dravi i Dunavu

Krivolov je biznis vrijedan stotine tisuća kuna, a posljedice izlova ribe pogubne su i za eko sustav

2000 metara ribljih mreža koje su služile za krivolov na Dravi i Dunavu jučer su javno spaljene u Osijeku. Ovim se činom upozorava na veliki problem itekako unosnog posla krivolova te prodaje ribe na crnom tržištu.

Ilegalni je to biznis vrijedan stotine tisuća kuna, a posljedice izlova ribe pogubne su i za eko sustav. Kako bi doznali pojedinosti, u čamac s ribočuvarima sjeo je Tin Kovačić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kao pripadnik Puma prošao je Domovinski rat, zatim kao profesionalni vojnik misije u Siriji i Afganistanu. Danas umirovljen, već dvije godine Dario volontira kao ribočuvar. Prepričava nam i nedavni noćni susret s ribokradicama.

"Mi smo ih čekali u Dravi cijelu noć u zasjedi, bili smo skriveni i dobili smo dojavu da su otišli u Dunav. Tu ih je dočekala policija na obali i zaustavila je vozilo. Dva su navodno, nemamo točnu informaciju, pobjegla a ovaj gospodin koji je uhvaćen u vozilu je zatečen s 31 kilom smuđa i 5 kila šaran", kaže ribočuvar Dario Opančar.

legice i lege u šetnji
što kažu osječki ribiči Na pecanje se osim štapova i udica mora nositi i pametni telefon: Uvedena aplikacija m-ribič, evo kako funkcionira

Krivolov je puno ozbiljniji problem no što mnogi misle

Riječ je o ilegalnom poslu vrijednom nekoliko stotina tisuća kuna.

"Ako oni ulove recimo po 200, 300 kila u jednom lovu, u jednom krivolovu, pa puta neka prodaju za 40 kuna jednog smuđa na crno onda možete izračunati da to nisu mali novci, pogotovo ako su organizirani", predsjednik Zajednice sportsko ribolovnih društava Igor Lončar

I izračunali smo. Po jednom izlasku u krivolov, po ovoj računici, izlovi se 12 tisuća kuna ribe na crnom tržištu. Krivokradice prodaju ribu najčešće restoranima ili na sitno iz ruke u ruku. Ribu najčešće ubijaju i strujom a oprema je suvremena.

"Sve su razvijeniji sonari gdje on točno vidi gdje je riba postavljena, gdje obitava i onda se takozvanim glavinjarama, nešto slično kao haklanjem podižu ti veliki komadi somova smuđeva, šarana", kaže Lončar

Javno su spaljene ilegalno postavljene mreže jer krivolov predstavlja i eko katastrofu. Ribokradice doslovno izlovljavaju sve što mogu s mjesta gdje se riba mrijesti. Tamo se više vratiti neće. To najviše smeta strastvene ribiče.

Ribokradice su poseban trn u oku sportskim ribičima koji brinu o ribljem fondu i prirodi. Kada ribiči susretnu ribokradice zna biti i fizičkog obračuna. 

A slična iskustva ima i ribočuvar Dario

"Kolega je našao ribokradice kako rade s mrežom i uspio im je uhvatiti čamac i držao je dok proba identificirati tko je. I onda je jedan od ribokradica kolegu udario veslom",  kaže ribočuvar Dario Opančar.  

Pa ribočuvari ističu lošu zakonsku regulativu jer od svih prijavljenih slučajeva uhvaćenih ribokradica tek je jedan okarakteriziran kao kazneno djelo dok su ostali okarakterizirani kao prekršaji.


Izdvojeno

Reci što misliš!