Vijesti / Osijek

radić vodi, kušec iza njega

Lokalni izbori: Objavljene prve ankete o favoritima za gradonačelnika Osijeka

Lokalni izbori: Objavljene prve ankete o favoritima za gradonačelnika Osijeka
SiB.hr

Dva je mjeseca do lokalnih izbora na kojima će Osijek sigurno dobiti novog gradonačelnika

Od prvog članka koji smo objavili o kandidatima za gradonačelnika Osijeka neke stvari ipak su se promijenile. Tako je od kandidature odustao Denis Ambruš koji će ipak biti kandidat SDP-a za župana, a kao kandidat pojavio se i bivši dogradonačelnik Vladimir Ham.

Ipak, kandidati najjačih stranaka već su duže poznati i među njima će se tražiti novi gradonačenik.

Legice i lege u šetnji [petak, 8.5.2020.]
održivi promet Kreće Ciklorejting - nacionalni rejting gradonačelničkih kandidata s naglaskom na bicikliranje

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

N1 proveo je tako istraživanje među 600 građana Osijeka za koga će glasati, a kao prvi favorit nametnuo se najmlađi među njima Ivan Radić (HDZ), dok su iza njega Goran Kušec (SDP) te Berislav Mlinarević (nezavisni, Domovinski pokret) te Vladimir Šišljagić (Snaga Slavonije i Baranje).

U prvom krugu Radić tako osvaja 32,4%, a glasačima je energičan (11,7%), simpatičan (9,7%), a 3,4% smatra da dobro poznaje probleme grada. Mladost mu je prednost – dijelu glasača predstavlja svježu perspektivu, ostalima smjenu generacija u politici, nužnu za pokretanje grada (9,2%). Dio njegovih birača smatra da je povezanost s Vladom HDZ-a jamstvo provedbe projekata u Osijeku.

Iza njega je profesor Goran Kušec s 23,2% za kojeg građani kažu kako je odmjeren i realan u obećanjima. Na trećem je mjestu poduzetnik Berislav Mlinarević s 17,1% kod kojeg najviše građani cijene poduzetnički uspjeh, a najveći će mu problem biti objasniti vrijednosti stranke koja ga je podržala. Na četvrtom mjestu je Vladimir Šišljagić. Bivši župan osvaja 12,2%,a izazov mu je dokazati da može provesti promjene bez podrške snažne stranačke infrastrukture.

Tako bi prema anketama u drugi krug trebali Radić i Kušec, ali bez obzira tko se nađe u drugom krugu, Radić je favorit i to 44,9 naprema 32,6% ako se susretne s Kušecom, 41,4 naprema 30,2% ako to bude Mlinarević, odnosno 45,6 naprema 25,8% ako protukandidat bude Šišljagić.

Na listi za gradsko vijeće HDZ je najjača lista s 35,5%, slijedi SDP s 19% i Domovinski pokret s 15,1%. U Gradsko vijeće mogli bi i kandidati Možemo koji osvajaju 7,7%, a blizu su im Snaga Slavonije i Baranje i Most.


Izdvojeno

Reci što misliš!