Vijesti / Osijek

prvi u hrvatskoj

Nova demogradska mjera: Grad Osijek s pola milijuna kuna sufinancira troškove medicinski pomognute oplodnje

Nova demogradska mjera: Grad Osijek s pola milijuna kuna sufinancira troškove medicinski pomognute oplodnje
osijek.hr

Pravo na sufinanciranje troškova u okviru ove mjere imaju punoljetni i poslovno sposobni bračni i izvanbračni partneri, državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Osijeku najmanje godinu dana

Grad Osijek među rijetkim je gradovima koji osim klasičnih potpora za novorođeno dijete – dijeli i potpore posvojiteljima, a od ove godine, kao prvi grad u Hrvatskoj, kreće i s novom demografskom mjerom – financijskim potporama mladim obiteljima za medicinski pomognutu oplodnju.

Za tu mjeru u proračunu Grada Osijeka osigurano je pola milijuna kuna, a bračni ili izvanbračni parovi u tekućoj će godini moći ostvariti pravo na sufinanciranje troškova za najviše dva pokušaja medicinski pomognute oplodnje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ova demografska mjera već je ranije pobudila veliki interes javnosti, a danas ju je i službeno predstavila zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš istaknuvši kako je Grad Osijek, s obzirom na visoke troškove medicinski pomognute oplodnje, prepoznao potrebu pružanja potpore obiteljima koje pokušavaju ostvariti svoju želju za roditeljstvom.

"Želim Osječankama i Osječanima koji na svom putu do ostvarenja roditeljstva prolaze kroz postupke pomognute oplodnje reći da smo tu, da razumijemo želju za roditeljstvom i da želimo pomoći. Prvi smo grad koji je učinio iskorak s ovom konkretnom demografskom mjerom i vjerujemo da ćemo potaknuti i druge gradove u Hrvatskoj da krenu ovim putem", izjavila je zamjenica Gamoš.

Grad Osijek ovom će mjerom sufinancirati troškove medicinski pomognute oplodnje koja je provedena u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi na području grada Osijeka u iznosu od 60 posto ukupnih troškova, a najviše s 9000 kuna. Osim toga, u iznosu od 50 posto ukupnih troškova a najviše sa 7500 kuna sufinancirat će i troškove medicinski pomognute oplodnje koja je provedena u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi na području Republike Hrvatske, ali i u inozemstvu, za zdravstvenu uslugu koja se ne nudi u Hrvatskoj.

Prema riječima osječke dogradonačelnice, Grad želi nastaviti ali i poboljšati pozitivan demografski trend. Naime, podatci relevantnih javnih izvora pokazuju kako je Grad Osijek rekorder po broju novorođene djece u 2020. godini, dok se temeljem broja zahtjeva za naknade za novorođenčad procjenjuje kako je prošle godine na području Osijeka rođeno 900 beba.

"Nije riječ o slučajnosti, riječ je o kontinuiranom kreiranju i provođenju više različitih, horizontalnih i vertikalnih mjera. Grad Osijek godišnje izdvaja oko 60 milijuna kuna za različite mjere koje doprinose ovoj odličnoj priči: mjere iz područja gospodarstva, obrazovanja, socijalnih usluga, predškolskog odgoja, stanogradnje i drugih. Sve su to mjere koje Grad kontinuirano provodi i poboljšava iz godine u godinu, povećavajući sredstva i uvodeći nove mjere, kao što je i sufinanciranje MPO postupaka. Osijek je grad ugodnog života, pozitivnog demografskog trenda, pozitivne planske pronatalitetne politike, kontinuiranog rasta zaposlenih i rastućeg trenda doseljenih", naglasila je Gamoš.

Predstojnica Klinike za ginekologiju i opstetriciju doc. dr. sc. Andrijana Muller zahvalila je Gradskoj upravi što je prepoznala ovaj problem te istaknula kako je Klinika prirodni saveznik u provedbi ove mjere.

"Zadnjih pet godina intenzivno radimo na poboljšanju naših rezultata, organizacije, edukacije i opremanja. Naša statistika pokazuje da od svih parova koji se liječe kod nas, nekih 30 do 40 posto su parovi iz Osijeka i okolice. Prošle godine smo konačno zabilježili porast broja novorođene djece i uspjeli zaustaviti trend pada novorođenih u Osijeku, tako da u odnosu na 2019. godinu bilježimo 70 poroda više. Velik broj njih ostvarilo je roditeljstvo uz pomoć umjetne oplodnje", kazala je dr. Muller te dodala kako je Grad Osijek u više navrata surađivao s Klinikom, a sada i donirao 200 000 kuna za kupovinu ultrazvučnog aparata.

Voditelj Zavoda za humanu reprodukciju i medicinski pomognutu oplodnju prof. dr. sc. Siniša Šijanović podsjetio je kako Zavod više od 20 godina obavlja medicinski pomognutu oplodnju te kako su unazad pet godina uložili 5 milijuna kuna u ljudstvo i opremu, u čemu je pomogao i Grad Osijek.

"Rezultat toga je povećani broj postupaka medicinski pomognute oplodnje. Uspješnost po svježem embrio transferu je 31 posto, a po odmrznutom embrio transferu 50 posto. To znači da smo za nijansu bolji od hrvatskog prosjeka", rekao je dr. Šijanović dodajući kako nema razloga da parovi odlaze u druge centre jer osječki Zavod ima visoki standard, kvalitetu i rezultate.

Predstavnik privatne ginekološke ordinacije dr. Siniša Matković potvrdio je kako je parovima koji prolaze postupak umjetne oplodnje potrebna i psihološka i financijska pomoć te ocijenio kako uz ovu mjeru ,,gledamo u bolju budućnost”.

"Puno parova ima problem s humanom reprodukcijom i zaista je ogroman problem to sve skupa zbrinuti i organizirati. Mislim da smo svake godine sve bolji, nastojimo zadovoljiti potrebe i ljudima riješiti ovaj problem što prije. Svjesni smo da je postupak strahovito frustrirajući jer zahtjeva puno truda i emocija i jednostavno troši ljude na svakom planu. Vjerujem da će ove mjere pomoći da se to što lakše i bolje riješi", zaključio je dr. Matković.

Pravo na sufinanciranje troškova u okviru ove mjere imaju punoljetni i poslovno sposobni bračni i izvanbračni partneri, državljani Republike Hrvatske. Podnositelj zahtjeva mora imati neprekidno prijavljeno prebivalište u gradu Osijeku najmanje godinu dana neposredno prije podnošenja zahtjeva, a bračni ili izvanbračni partner u trenutku podnošenja zahtjeva.

Zahtjev se već od danas može podnijeti Upravnom odjelu za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo za završene postupke od 1. siječnja do 31. prosinca 2021., i zaprimat će se sve do iskorištenja sredstava planiranih za 2021. Sve informacije o postupku isplate potpore za troškove medicinski pomognute oplodnje dostupne su OVDJE.


Izdvojeno

Reci što misliš!