Vijesti / Osijek

uručeni ugovori

Barrage, Base58 i Prototyp novi su budući stanari osječkog IT parka

Barrage, Base58 i Prototyp novi su budući stanari osječkog IT parka
osijek.hr

Vrijednost osječkog IT parka od iznimnog je značaja za prepoznatljivost grada Osijeka kao regionalnog IT središta, budući da će na jednome mjestu okupiti čitavu IT zajednicu. Osim što će riješiti infrastrukturne probleme brojnim lokalnim poduzetnicima, omogućit će i otvaranje novih radnih mjesta, privući druge domaće i inozemne tvrtke te zadržati mlade talente u Osijeku

Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš uručila je danas ugovore trima novim stanarima poduzetničke zone IT park. Riječ je o osječkim tvrtkama Barrage, Base58 i Prototyp, koje će kao četvrti stanari zone u roku od 24 mjeseca završiti izgradnju svojih poslovnih zgrada te useliti i započeti s radom.

Time je, uz osječku tvrtku Mono koja je radove na izgradnji svoje poslovne zgrade započela još 2019. godine, u IT parku preostalo pet slobodnih zemljišta veličine od 1234 do 1900 četvornih metara. No broj se ubrzo smanjuje jer, kako je najavila osječka dogradonačelnica, Ugovor o osnivanju i prijenosu prava građenja u IT parku uskoro će biti uručen i jednoj zagrebačkoj IT tvrtki.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"IT park strateški je projekt Grada Osijeka unutar Integriranih teritorijalnih ulaganja, koji je podržala i Vlada Republike Hrvatske te koji se sufinancira sredstvima Europske unije u iznosu od 30 milijuna kuna", kazala je zamjenica Gamoš te podsjetila kako su u tijeku 4,5 milijuna kuna vrijedni radovi na uređenju komunalne i prometne infrastrukture. Radi se o zemljanim radovima čiji se završetak očekuje kroz otprilike dva mjeseca.

Podsjetimo kako je Grad Osijek u siječnju 2019. raspisao Javni natječaj za osnivanje prava građenja na nekretninama u Poduzetničkoj zoni „IT park“, i to za IT tvrtke koje unazad šest mjeseci od prijave imaju prosječno minimalno 15 zaposlenika.

"Javni natječaj otvoren je na neodređeno vrijeme, odnosno dok na svim građevinskim česticama ne bude osnovano pravo građenja, a pristigle ponude otvaraju se jednom mjesečno" – pojasnila je Gamoš te pozvala sve IT tvrtke, neovisno gdje se nalazile unutar Europske unije, da se prijave i ostvare olakšice za pravo građenja unutar IT parka. Prema riječima dogradonačelnice, cijena kvadrata iznosi 1,38 eura po četvornome metru, no kroz gradski program poticaja i olakšica, cijena može biti i 0 kuna, što ovisi o brzini izgradnje poslovne zgrade korisnika, o sjedištu poslovanja, rastu broja zaposlenika, o izvoznoj orijentiranosti te o samoj djelatnosti.

Upravo su ih ponuđene olakšice Grada, kako kaže Ivan Rimac, direktor tvrtke Barrage, privukle da svoju poslovnu zgradu realiziraju u osječkom IT parku.

"Mi smo tvrtka koja se bavi svim aspektima razvoja digitalnih proizvoda i zapošljavamo stotinjak ljudi. Želimo proširiti svoje kapacitete te ćemo izgraditi objekt na dvije etaže, bruto površine otprilike 1000 četvornih metara. Vrijednost investicije je oko 3 do 4 milijuna eura", rekao je Rimac.

Marko Vukobratović, zamjenik direktora tvrtke Base58, također je izrazio zadovoljstvo ugovorom i činjenicom da su dio ove ,,osječke priče” u kojoj će, kako navodi, dobiti priliku postaviti nove trendove.

"Tvrtka smo koja se bavi blockchain i smart grid rješenjima. Čast nam je dobiti ovaj ugovor i drago nam je što Grad prepoznaje IT industriju kao važnu za Osijek i ovu regiju."

U ime tvrtke Protoyp ugovor je preuzeo Vlatko Vlahek, suosnivač i tehnički direktor, koji je IT park ocijenio kao ,,super priču” te izrazio zadovoljstvo što će ,,kroz koju godinu biti okruženi vodećim IT tvrtkama u Osijeku”.

"Bavimo se razvojem web i mobilnih aplikacija prema narudžbama klijenata, a fokus je na dizajnu i izradi visoko kvalitetnih proizvoda, od razrade ideje do finalne implementacije i isporuke", istaknuo je Vlahek.

Vrijednost osječkog IT parka od iznimnog je značaja za prepoznatljivost grada Osijeka kao regionalnog IT središta, budući da će na jednome mjestu okupiti čitavu IT zajednicu. Osim što će riješiti infrastrukturne probleme brojnim lokalnim poduzetnicima, omogućit će i otvaranje novih radnih mjesta, privući druge domaće i inozemne tvrtke te zadržati mlade talente u Osijeku.


Izdvojeno

Reci što misliš!