Vijesti / Osijek

potpisani ugovori

Gospodarski centar Osijek najvećim djelom financira EU, a prva faza radova bit će gotova u sljedećih godinu dana

Gospodarski centar Osijek najvećim djelom financira EU, a prva faza radova bit će gotova u sljedećih godinu dana
OBŽ

Gospodarski centar činit će više objekta različitih namjena koji će imati ukupnu površinu oko 75.700 m2 bruto građevinske površine zgrada te 35.000 m2 vanjskog otvorenog izložbenog prostora

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. za projekt Izgradnja Zgrade 1. Gospodarskog centra u Osijeku danas su potpisali župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak. Svečanom potpisivanju ugovora nazočili su Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnog odjela za programe EU Grada Osijeka koji je partner na projektu te saborski zastupnik Ivan Radić.

Ukupna vrijednost projekta Izgradnja Zgrade 1. Gospodarskog centra u Osijeku iznosi 63.750.872,74 kuna, s tim da Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU sudjeluje s 44.984.900,12 kuna, a Osječko-baranjska županija s 18.765.972,62 kuna. Zgrada je osmišljena kao multifunkcionalni objekt s mogućnošću prilagodbe prostora veličini i zahtjevima događanja, mješovite namjene. Svrha njene izgradnje je unaprjeđenje poduzetničke infrastrukture i usluga ulaganjem u sajamsko-prezentacijski prostor, jačanje pozitivne poduzetničke klime i umrežavanje dionika aktivnih u poduzetništvu."Danas potpisujemo ugovor o izgradnji I. faze Gospodarskog centra čiji se završetak očekuje u sljedećih godinu dana. Vrijednost ove faze iznosi 63,75 milijuna kuna, no Gospodarski centar je projekt vrijedan ukupno 350 milijuna kuna, a već nakon izgradnje ove I. faze, sajamske aktivnosti selimo s Pampasa u novoizgrađeni prostor. Grad Osijek je za ovaj projekt ustupio zemljište, nakon čega je Osječko-baranjska županija financirala izradu projektne dokumentacije, a sada nastavlja s ulaganjima u izgradnju" rekao je župan Ivan Anušić te naglasio:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Uz Gospodarski centar, Osječko-baranjska županija radi na još dva velika projekta, a to su revitalizacija brownfield lokacije OLT-a te izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće. To nisu samo infrastrukturna ulaganja, već projekti koji će generirati nove gospodarske i poduzetničke aktivnosti, a samim time doprinijeti i otvaranju novih radnih mjesta."

olt
veliki planovi županije Bazen, stanovi, poduzetnički inkubator i brojni drugi sadržaji na prostoru bivšeg OLT-a

Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric istaknuo je kako je potpisani ugovor već stoti ugovor koji je Središnja agencija potpisala na području Osječko-baranjske županije i jedan je od najvrjednijih do sada.

"Realizacija ovog projekta je zapravo već krenula, mi smo zajedno sa stručnim službama Županije napravili javnu nabavu za realizaciju izgradnje i nadzora te očekujemo uskoro izvođenje radova", rekao je Petric.

Pogledajte kako će izgledati novi Gospodarski centar Osijek Fotogalerija

"Zadovoljstvo mi je potpisati ovaj ugovor s Osječko-baranjskom županijom koja je inicijator i nositelj ovog projekta. Strateški projekt ulaganja u novu poduzetničku infrastrukturu zasigurno će potaknuti i daljnji razvoj gospodarstva na cijelom ovom području, ne samo županije nego i istoka Hrvatske. Ovaj prostor će poslužiti za nova sajmovanja i nove poslovne susrete i na međunarodnoj razini. Otvara se prilika za suradnju i s drugim srednjeeuropskim i ostalim europskim gradovima koji tradiciju sajmovanja njeguju i koji se razvijaju u tom smjeru. Izvrsna je ovo prilika za mala i srednja poduzeća te za različite vrste industrija koji će ovdje moći prezentirati svoje kvalitetne proizvode,  pronalaziti nove poslovne partnere i otvoriti jednu novu perspektivu poslovanja",  izjavila je ministrica Tramišak te najavila otvaranje nove financijske perspektive gdje će biti osigurana sredstva za nastavak izgradnje druge faze Gospodarskog centra.

Cilj projekta izgradnje Gospodarskog centra je razvoj nove poslovne infrastrukture koja će podići gospodarsku vidljivost regije i unaprijediti poduzetničku klimu, razvoj novih proizvoda i usluga malih i srednjih poduzeća, razvoj usluga poduzetničkih potpornih institucija za mala i srednja poduzeća te razvoj mreže poslovnih komunikacija. Njegovom izgradnjom osigurat će se prostor za regionalne i međunarodne sajamske i druge manifestacije u svim granama gospodarstva gdje se izlažu, prezentiraju ili prodaju proizvodi, dobra i usluge te osigurati  prostor za kongresna događanja.

Gospodarski centar činit će više objekta različitih namjena koji će imati ukupnu površinu oko 75.700 m2 bruto građevinske površine zgrada te 35.000 m2 vanjskog otvorenog izložbenog prostora. Nakon Zgrade 1. kao multifunkcionalnog objekta, u nastavku projekta predviđena je gradnja kongresnog centra, nadzemne garaže, poslovno-obrtničkog aneksa, poslovnog toranja s uredima te unutarnjeg izložbenog prostora (pet spojenih hala) za sajmove. Uz zatvorene predviđaju se i otvoreni izložbeni prostori i demonstracijski izložbeni prostori, parkirališni prostori, pristupne ceste i putevi te sadržaji na zelenim površinama za posjetitelje, park, dječja igrališta.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!