Vijesti / Osijek

radnici potpisali otpremnine

Nakon 114 kampanja gasi se osječka Šećerana?

Nakon 114 kampanja gasi se osječka Šećerana?
Davor Javorović/Pixell

Do točnih informacija nemoguće je doći, ali radnici kažu kako je dio radnika već potpisao otpremnine

"Gotovo je to. Pala je bez ispaljenog metka", ovim je riječima priču o osječkoj Šećerani započeo Zlatko Ivanetić za portal Agroklub.

Kako kaže, nakon 23 godine staža, prošla sezona bila mu je čini se i posljednja. Dio radnika već je pozvan u upravu popisati otpremnine, dok će dio dobiti ponudu za nastavak posla na demontaži ili u šećerani u Županji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Čini se kako je ovo druga hrvatska šećerana ugašena u kratkom vremenu jer je nedavno ugašena ona virovitička. Više informacija znati će se sljedećeg tjedna, ali pripreme za demontažu opreme već su u tijeku.

U Agroklubu su pokušali kontaktirati i odgovorne u tvrtci Hrvatska industrija šećera osnovane u prosincu 2019. godine spajanjem domaćih šećerana, ali nisu imali uspjeha.

Matija Brlošić, predsjednik Ceha za poljodjelstvo i slatkovodno ribarstvo pri Hrvatskoj obrtničkoj komori te potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore na upit zna li nešto o zatvaranju osječke, mirno je odgovorio kako ne zna ništa. "Virovitička šećerana je zatvorena, pretpostavljalo se da će tim putem i osječka", rezignirano je komentirao. Kaže da su mogući razlozi financijske prirode vezane za plasman šećera i sve manji broj hektara pod šećernom repom u Hrvatskoj. 

"Država je značajno povećala potporu za njezin uzgoj, ali to očito nije bilo dovoljno. Proizvodnja ove kulture je skupa, a otkupna cijena relativno niska", naglašava. 

Tako će tvornica koja je sudjelovala u 114 kampanja šećera od 1906. godine do danas, čini se zatvoriti svoja vrata. Osječka šećerana u 2019. godini imala je 262 zaposlena s prihodom od 448.961.000 kuna.


Izdvojeno

Reci što misliš!