Vijesti / Osijek

prvi projekt već počeo

Austro-ugarska konjušnica postaje centar za posjetitelje, a remiza garaža za 345 automobila

Austro-ugarska konjušnica postaje centar za posjetitelje, a remiza garaža za 345 automobila

Grad Osijek ulaže 18 milijuna kuna u obnovu i preuređenje zapuštenog povijesnog prostora u regionalni prijamni info-turistički centar čiji će sadržaji promovirati turističke atrakcije Osijeka, Osječko-baranjske županije i šire regije istočne Hrvatske, najavljeno je danas na početnoj konferenciji projekta Centar za posjetitelje Tvrđa

Riječ je projektu kojim je obuhvaćena rekonstrukcija stare austrougarske konjušnice - površine 40 tisuća kvadratnih metara, izgradnja prometnica i parkirališta te krajobrazno uređenje prostora, a koji će na jednome mjestu ponuditi cjelokupnu turističku informaciju za grad Osijek i cijelu regiju, uz visok standard usluge posjetiteljima i turistima.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš istaknula je kako je projekt u okviru ITU mehanizma 85 posto sufinanciran sredstvima Europske unije, te da njegovom provedbom Grad Osijek želi doprinijeti iskoristivosti bivših vojnih ili industrijskih lokacija u javne i gospodarske svrhe.

53517159_747255269007799_199867
Pogledajte 3D vizualizaciju budućeg prijemnog centra za turiste u Tvrđi

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Zajednica izvođača radova, tvrtke Kale d.o.o. i Binder d.o.o., uvedena je u radove prije dva tjedna, a rok završetka radova je lipanj 2022. godine. Kroz ovaj projekt predviđamo otvaranje novih radnih mjesta u Osijeku, porast broja posjeta turističkim atrakcijama  te broja programa razvoja kulturne i prirodne baštine u regionalnim odredištima", kazala je Gamoš.

Prema riječima Kornelije Mlinarević, pročelnice Upravnog odjela za programe Europske unije, uz Centar će se urediti stajalište za autobuse i osobna vozila, a budući da je smješten u blizini državne ceste i dvije EuroVelo rute, dio ponude bit će prilagođen i ciklo turistima koji će se ondje moći otuširati te svoje bicikle ostaviti ili popraviti.

"Ovo će biti mjesto u kojem će se nalaziti i trgovački dio za autentične lokalne i regionalne proizvode, bankomate i mjenjačnice, prostor za turističke agencije i vodiče, sanitarni čvor i druge sadržaje. Osim toga, planiramo premjestiti GPP-ovu Remizu iz sadašnjeg prostora na istok grada, čime će se otvoriti prostor za gradnju montažne garaže za 345 automobila. Time bi se izmjestilo parkiranje iz Tvrđe te omogućio njezin daljnji razvoj kao kulturnog i turističkog centra Osijeka", zaključila je Mlinarević.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!