Vijesti / Osijek

prilaz novom stadionu pod lokotom

Gradnja osječkog stadiona stoji jer je prilazni put blokirao vlasnik parcele, a za otkup traži milijunski iznos

Gradnja osječkog stadiona stoji jer je prilazni put blokirao vlasnik parcele, a za otkup traži milijunski iznos
Planet Osijek

Izgradnju osječkoga stadiona stopirao je vlasnik parcele na kojoj se nalazi prilazni put, a za otkup traži više od dva milijuna eura. Iz kluba poručuju kako izgradnju ne može stopirati jedan čovjek

Najveće gradilište u Osijeku zatvoreno je od 1. siječnja. Naime, lokotom je zatvoren prilaz građevinskom zemljištu novog stadiona i kamp škole NK Osijeka u Strossmayerovoj ulici u Osijeku.

Kako piše 24 sata, daljnji ulaz građevinskim strojevima i svima ostalima do stadiona zabranio je Davor Vlašić, vlasnik zemljišne parcele preko koje se do sada obavljao transport do mjesta na kojemu se gradi stadion.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Navodno je istekao ugovor koji su potpisali Vlašić i Udruga Škola nogometa NK Osijek, a novi ugovor nije sklopljen. 

"Za zemljište imam kupca, a NK Osijeku je ponuđeno pravo prvokupa radi dobrog dugogodišnjeg poslovnog odnosa. Tko je potpisnik prvog ugovora za mene je poslovna tajna i to neću reći." - kratko je rekao Vlašić. Vlašić je zaključao pristupnu cestu, a iza ograde postavio je i automobil kao prepreku. 

"Ne znam ništa o tome a i vjerujem da to nije toliko bitno obzirom da imamo alternativne prilaze stadionu. Ne može jedan čovjek stopirati izgradnju. U Osijek dolazim krajem tjedna pa ću otkriti o čemu se radi. Inače, takve i slične probleme rješava tvrtka Projekt management iz Zagreba." - prokomentirao je početkom tjedna situaciju Ivan Meštrović koji je, prije odlaska iz Uprave NK Osijeka, sudjelovao u pregovorima oko stadiona jer je tada bio predsjednik Udruge Škole nogometa i ovlašten da pregovara.

Vlašić je početkom siječnja poslao pismo namjere u kojem je ponudio Udruzi otkup ukupno 6.087 m2 po cijeni od 2,18 milijuna eura. Od Vlašića nitko nije tražio smanjenje najma, iako je prethodno ugovorena cijena ne samo nerealna nego i ekstremno previsoka za privremeni prilazni put gradilištu, kojega se koristilo najviše 2000 m2. Pregovarači su ga zamolili da se ugovor produži po istoj ranije dogovorenoj cijeni. No, on to nije želio inzistirajući da investitor od njega otkupi kompletno zemljište, a ne samo onaj dio koji se koristi za prilaz. Tvrdio je da mu je investitor obećao otkupiti spomenuto zemljište i to po cijeni od 2,18 milijuna eura - navodi se u odgovoru kojega su poslali iz NK Osijek dodajući kako je ta cijena 4 do 5 puta skuplja od realne cijene za to zemljište pa se može zaključiti da se investitora pokušalo ucijeniti.

"Nije nam jasno kako nitko od odgovornih nije od Grada Osijeka tražio osiguravanje nesmetanog prilaznog puta gradilištu. Sigurni smo da bi Grad Osijek našao rješenje obzirom da se radi o strateškoj investiciji koju gradonačelnik i gradska uprava podupiru. Time bi se eliminirao bespotreban trošak najma. Kada Grad izvrši preuzetu obvezu i uredi planiranu prilaznu cestu stadionu, zemljište koje je dao u najam Vlašić više neće biti od koristi. Stoga je investitor otklonio mogućnost otkupa zemljišta. Gradnja stadiona će se, ukoliko ne bude sličnih problema i pokušaja koje liče na ucjene, odmah nastaviti jer je gradonačelnik Ivica Vrkić obećao osigurati alternativni privremeni prilazni put. Osim toga, tvrtka Eurokamen, kao glavni izvođač radova na stadionu, u posjedu je trase spoja ulice J.J. Strossmayera i novog stadiona pa će i ta trasa, uz minimalne intervencije, biti osposobljena kao spoj do gradilišta. - stoji u odgovoru kluba.

U međuvremenu izgradnja stadiona stoji. Oni koji znaju situaciju sa prilazom tom građevinskom zemljištu kažu kako, ipak, odgovarajućeg alternativnog prilaza gradilištu nema jer se radi o trusnom i strmom području i svaki mogući prilaz je 'preslab' da izdrži terete nakrcanih kamiona i drugih građevinskih strojeva.

Ponuda Grada Osijeka prijašnjih godina bio je prilaz naseljenom Strmom ulicom no, ta je mogućnost tada otklonjena zbog straha da bi teški građevinski strojevi narušili nasip na Dravi izgrađen kao zaštita od poplave. No, Strma ulica sada je jedino rješenje.

"Gradilište ima novi prilaz koji će biti stavljen u funkciju čim vremenski uvjeti dozvole. Investitor izgradnje stadiona odredio je novi prilaz te smo, uz iznimnu operativnost gradonačelnika i gradskih službi, ishodili potrebne suglasnosti. Čim vremenski uvjeti dozvole gradilište će funkcionirati bez zastoja." - kažu u Eurokamenu dodajući kako im je poznato da je investitor do sada osiguravao prilaz gradilištu kroz ugovor o najmu jer je to bio najprikladniji prilaz za intenzivan broj kamiona, čak 250 dnevno.


Izdvojeno

Reci što misliš!