Vijesti / Osijek

najljepša u hrvatskoj

Nastavak promenade: Osijek će dobiti šetnicu od Neptuna pa sve do Višnjevca

Nastavak promenade: Osijek će dobiti šetnicu od Neptuna pa sve do Višnjevca
Ivica Benić/SiB.hr

Hrvatske vode objavile su javni natječaj za izradu Idejnog projekta uređenja obaloutvrde Drave od Neptuna pa sve do Višnjevca

Osijek ima najdužu uređenu šetnicu uz rijeku u Hrvatskoj i ona je postala jedan od simbola grada, a ako je suditi prema raspisanom natječaju krajem prošle godine, u doglednoj budućnosti ona će biti još i duža.

Dok se trenutno završavaju posljednji metri između Gornjeg i Donjeg grada kod luke Tranzit, Hrvatske vode kreću u pripremu dokumentacije za nastavak uređenja prema zapadnom dijelu grada. Stadion Osijeka na Pampasu gradi se dobrom dinamikom i taj dio poprima novu vizuru pa su očito u toj tvrtci odlučili odraditi i svoj dio posla i omogućiti pješački pristup do stadiona uz samu rijeku Dravu.

Radovi na izgradnji stadiona Pampas, siječanj 2021. Fotogalerija

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cilj samog projekta, za koji se trenutno treba izraditi Idejni projekt, je u konačnici izgraditi šetnicu u dužini od dva kilometra između Neptuna i Višnjevca uz sami prostor stadiona i konjičkog kluba na Pampasu, a sve naravno treba biti ekološki prihvatljivo.

Kao jedan od razloga za uređenje spominje se upravo izgradnja novih objekata na Pampasu (stadion, I. gimnazija, teniski centar op.a.). To područje je do nedavno bilo obraslo pretežito šumom topole i zaobalne vode nisu predstavljale opasnost za urbanizirano područje Podravske i Strme ulice. Kako se postojeće stanje bitno mijenja, potrebno je učiniti zahvate izgradnje, dogradnje i uređenja postojećeg nasipa Osijek-Višnjevac, obaloutvrde desne obale Drave, prihvata oborinskih voda sa pokosa nasipa branjene strane i procjednih voda iz nasipa i njihovo kontrolirano ispuštanje u rijeku Dravu te lučicu za čamce s lukobranom.

Prema projektnom zadatku, sama šetnica trebala bi imati slične urbane sadržaje kao i ostatak gradske šetnice, a zanimljivo, spominje se i izgradnja pristupa za veslače veslačkog kluba i vez za ponton za potrebe veslača što će se razraditi zasebnim projektom. Tako bi u budućnosti i veslači Iktusa mogli dobiti novi dom i riješiti svoje dugogodišnje probleme s pristupom Dravi, ali i s objektom iz kojeg su gotovo bili iseljeni prošle godine. Sami dio Pampasa u budućnosti bi tako mogao postati i prava sportska oaza u Osijeku, ali i u ovom dijelu Europe.

Samim projektom predviđa se i spoj na buduću prometnicu između Strme i Svilajske ulice čime bi i sami prostor na Pampasu dobio bolju prometnu povezanost.

Na samom dijelu šetnice od Neptuna do mosta preko Drave urediti će se i novo dječje igralište, biciklistička staza, staza za trčanje i drugi sadržaji, dok će se do same Stare Drave u Višnjevcu urediti šetnica sa urbanim sadržajima kao i na nizvodnoj strani.

Svemu će zasigurno prethoditi dugotrajan proces projektiranja i ishođenja potrebne dokumentacije i osiguranja sredstava, ali jednom kad se uredi, Osijek će dobiti potpuno novu vizuru i sadržaj.


Izdvojeno

Reci što misliš!