Vijesti / Osijek

posebna priča starije građevine

Arhitekt otkrio što bi se dogodilo s osječkim zgradama i Tvrđom u slučaju potresa

Arhitekt otkrio što bi se dogodilo s osječkim zgradama i Tvrđom u slučaju potresa
D.Matovac/SiB.hr

Brojni su se zapitali što bi se dogodilo s njihovom kućom ili zgradom u slučaju potresa kakav je pogodio Sisak i Petrinju

Gostujući u programu Radio Osijeka, arhitekt Bruno Rechner, pokušao je pojasniti propise i stanje građevina u Osijeku.

"Svaka kuća koja se danas projektira osim "projekta arhitekture" ima i "projekt konstrukcije" - to je statički proračun kojim se dokazuje stabilnost kuće u slučaju potresa. Potres koji je pogodio Petrinju pripada skupini "razornih potresa". Dakle, da se dogodio bilo gdje bio bi jednako razoran, odnosno, kuće bi se uglavnom oštetile ili srušile", kaže Rechner i nastavlja:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Najugroženije su u Petrinji bile stare kuće, one koje su rekonstruirane i one u čijoj se gradnji nisu poštovali standardi koji građevinu čine sigurnijom u slučaju potresa. U ovom su trenutku kolege statičari na terenu, djeluju interventno procjenjujući koje su kuće sigurne za boravak ljude. Ostale se procjene odnose na to treba li pojedine objekte srušiti do kraja ili se isplati ulagati u obnovu. Proces obnove i gradnje trajat će duže vrijeme, područje je i dalje nesigurno s čestim podrhtavanjima tla. Pitanje je koliko će se ljudi uopće odlučiti ostati ovdje, a u obzir valja uzeti i činjenicu da je riječ o prostoru koji je u razmjerno kratkom vremenu pretrpio više razaranja - prvo ono u Domovinskom ratu pa sada i ovo u potresu. Kuće će se i izgraditi, no problem će biti ako u njima - nema tko živjeti."

istočna hrvatska seizmički mirna Seizmolozi: Baranja i dio Slavonije najsigurniji su od velikih potresa

"Velika osječka stambena naselja s visokim zgradama poput Sjenjaka, Juga 2, Vijenca Ivana Meštrovića ili dijelova Retfale, građena nakon razornog potresa u Skopju, razmjerno su sigurna i imaju ugrađenu svojevrsnu zaštitu. Što su građevine novije, standardi za gradnju bili su viši i ukoliko su ispoštovani, veća je i sigurnost u slučaju potresa", kaže Rechner.

armatura, gradilište, zgrada, beton
nove zgrade su sigurne?! Građevinski stručnjaci otkrivaju koje su zgrade najsigurnije protiv potresa te savjetuju na što obratiti pozornost prilikom kupnje stana

Dodaje da problem mogu biti eventualne rekonstrukcije stanova u kojem su uklanjani zidovi, čak i oni nosivi, pa je teško procijeniti što bi se dogodilo u slučaju snažnijeg potresa.

"Posebna su priča starije građevine, one iz prošlih stoljeća, od osječke Tvrđe, preko objekata u samom gradskom središtu ili nekim dijelovima Donjeg grada, koje bi puno više stradale u potresu. Uvijek pri gradnji treba voditi računa i konzultirati stručnjake kada je o statici objekata i materijalima za gradnju riječ", zaključuje Rechner.

Dodajmo i kako Osijek i Baranja ne spadaju u područje Hrvatske koje je značajnije potresno ugroženo.


Izdvojeno

Reci što misliš!