Vijesti / Osijek

teška situacija

U studenom 68 posto više pokopa na osječkim grobljima nego lani, gotovo polovica zbog koronavirusa

U studenom 68 posto više pokopa na osječkim grobljima nego lani, gotovo polovica zbog koronavirusa
Ilustracija (Ivica Benić/SiB.hr)

Povećanje broja pogreba od čak 68 posto u studenome ove godine, za razliku od toga broja u istome razdoblju 2019., daje razloga za zabrinutost

"U prva četiri dana prosinca ove godine imali smo 38 pokopa, a u isto vrijeme prošle godine 11", rekao je gostujući u programu Radio Osijeka direktor Ukopa Hrvoje Ostrički, oprimjerujući tako tešku situaciju s kojom je tvrtka suočena u vrijeme pandemije.

"Od ukupno 166 pogreba, koliko ih je bilo u studenome ove godine, čak 75 odnosi se na smrt zbog koronavirusa. Zbog cijele situacije dnevno dnevno organiziramo devet do jedanast pokopa, subotom pet, a porumjerice danas već je sve zauzeto do srijede.", rekao je Ostrički jučer u programu radija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Povećanje broja pogreba od čak 68 posto u studenome ove godine, za razliku od toga broja u istome razdoblju 2019., daje razloga za zabrinutost.

Ostrički kaže da su angažirali sve kapacitete i da je situacija jedna od najtežih s kojima se tvrtka suočava u novijoj povijesti. Teže je možda bilo, misli Ostrički, tijekom Domovinskog rata, no nije trajalo tolikim intenzitetom tako dugo vremena.

"U gradu je 20 grobalja. Uzmemo li u obzir da se na dnevnoj bazi održava čak i do deset pogreba, i to na grobljima na kojima pokojnici već imaju grobno mjesto, odnosno za koje se odluči obitelj, riječ je o jako zahtjevnoj i vrlo osjetljivoj situaciji", objašnjava Ostrički.

S povećanjem broja zaraženih i onih u samoizolaciji, podsjetimo, nastupile su i nove mjere. Tako je, sukladno s novim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske radi sprječavanja širenja epidemije COVID-19, najveći dopušten broj sudionika na pogrebu 25, a sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom. 

Ukop je stoga zamolio sve sudionike pogreba i posljednjeg ispraćaja da obvezno nose maske na propisani način, kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru, te da se pridržavaju razmaka od najmanje metar i pol, prenosi Radio Osijek.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!