Vijesti / Osijek

poznati chef sad kuha u bolnici

Kuhao je za Vatrene i brojne vrhunske restorane, a sad je postao glavni kuhar u osječkom KBC-u

Za bolnički štednjak u KBC-u Osijek želio je stati službeni kuhar Vatrenih

Evo i jedne lijepe priče iz bolnice. Kad je osječki KBC raspisao natječaj za kuhara, dobili su kuvertu koja je uz CV imala hrpu certifikata, nagrada i priznanja.

Iznenadilo ih je da za bolnički štednjak želi stati Tomica Đukić, službeni kuhar hrvatske nogometne reprezentacije. Čovjek koji je dosad kuhao za Luku Modrića i Marija Mandžukića, chef koji je gostima Hotela Osijek pripremao konfitirani file smuđa i listiće bifteka s tartufima odjednom kuha 1200 obroka za pacijente osječke bolnice. Kaže, želi da oni nakon otpuštanja iz bolnice kažu "E baš smo dobro jeli dok smo ležali unutra".   

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Jučer smo imali junetinu. Imali smo vrhunsko meso. Juneći but, juneći fragendo, juneći lažni biftek. Sve je to jučer bilo na meniju. Kuhano, rade se naravni umaci. Sa što manje nekakvih dodataka. Znači sol, papar, maslinovo ulje. Idemo prema nekakvoj mediteranskoj kuhinji'', rekao je Đukić.

Zvuči kao jelovnik iz najfinijih francuskih restorana, ali nije. To je dnevni obrok za pacijente kliničkog bolničkog centra Osijek. Odavno prepoznat u svijetu, chef Tomica, koji je radio u vrhunskim restoranima, hotelima i "vatreni kuhar" nogometne reprezentacije, prihvatio je izazov i počeo kuhati u bolnici. Govori, želi promijeniti "krvnu sliku" bolničke kuhinje.

"To je krajnji cilj. Da ljudi kada odu iz bolnice da kažu da su fantastično jeli u bolnici s obzirom na poteškoće koje imaju. Jer gledajte, u bolnicu ne dolazi nitko tko je zdrav, jel tako'', rekao je Đukić.

Ali i liječnicima te medicinskom osoblju, u ovim teškim trenucima, želi dati pozitivnu "vitaminsku injekciju".

"Da i ljudi koji rade, koji ih čuvaju, paze i trude se oko njih i oni moraju biti zadovoljni. Znači i njima moramo dati jedan mali podstrijeh, a hrana je čudo'', kazao je Đukić.

U bolnici govore, pacijente liječi znanost, medicina i farmacija, ali nešto se mora pitati i gastronomiju. Tako to funkcionira i u najboljim svjetskim bolnicama.

"Prva stvar, treba istaknuti da je hrana lijek. Sada će dobiti jedan poseban šmek jer imati takvog vrsnog kuhara, chefa kao što je to gospodin Đukić pa to, vjerujete mi, zaista se rijetke bolnice u svijetu mogu pohvaliti time", rekao je Domagoj Dernjančević, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KBC Osijek.

Tomica ne radi sam. Cijeli tim stručnjaka i nutricionista sastavljaju balansirane jelovnike. Zadatak nije lagan. Moraju se uklopiti u proračun, a kupili su i nove strojeve.

Zdrav čovjek ima 1000 želja, bolestan samo jednu

"Cilj nam je da se ta hrana manje tretira. Termički da se ti sastojci što više sačuvaju, da ostanu minerali i vitamini'', rekla je nutricionistica KBC Osijek Josipa Mađarić

Iz bolničke kuhinje, očekuje se čudo, baš kao i na svjetskom prvenstvu.

"Tajna hrana za Covid je dobar imunitet, puno vitamina'', dodala je Mađarić.

No i oni koji nemaju koronu, nadaju se da će im hrana pomoći pri ozdravljenju. Tomica i ekipa će ih anketirati i po njihovu ukusu prilagoditi jelovnike.

''Bitna je hrana u bolnici, normalno da je bitna kao i sve. Kao i osoblje. Sve u biti je bitno. Nadam se da ću se moći ustati iz stolice. Zato sam i tu došao, na noge što kažu", rekao je Josip Vić, pacijent KBC Osijek.

A chef o kojemu pišu najcjenjeniji svjetski portali i časopisi drži se jednostavnog "recepta".

"Ja vam to gledam iz perspektive, bih li ja to pojeo i je li to ukusno i je li to dovoljno dobro da nekom poslužite. Znači ono što vi sami ne bi sebi napravili ili pojeli, nemojte ni drugome davati'', rekao je Đukić.

Poslovica kaže: "Zdrav čovjek ima 1000 želja. Bolestan samo jednu." A ta je da ozdravi. Uz toplu i ukusnu juhu, voljeli bi – da se ta njihova želja – ispuni.


Izdvojeno

Reci što misliš!