Vijesti / Osijek

demografski plan grada

Procjena: Osijek nije pao ispod 100 tisuća stanovnika?!

Procjena: Osijek nije pao ispod 100 tisuća stanovnika?!
Ivica Benić/SiB.hr

Kao jedna od točaka dnevnog reda na sjednici Gradskog poglavarstva grada Osijeka naći će se i Prijedlog demografskih mjera Grada Osijeka za razdoblje od 2020. - 2021. godine

Dugogodišnji negativni demografski tijekovi veliki su problem Hrvatske pa je tako procjena kako je Hrvatska u razdoblju od 2008. do 2018. godine izgubila oko 233 tisuće stanovnika. Među velikim gradovima najviše je izgubio Osijek i to 6.838 stanovnika u odnosu na 108.048 stanovnika prema popisu iz 2011. godine.

Dostupni podaci pak kažu kako se u istom razdoblju u Osijeku preminulo 12165 osoba, a rodilo se 8349 osoba, dok se u Osijek doselilo 19208 osoba, a odselio 22338 osoba. Važno je reći da su u obzir uzete samo osobe koje su službeno odjavile prebivalište, a što veći broj iseljenih nije učinio.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Važan je i podatak o broju zaposlenih osoba pa je tako brojka u 2019. godini bila 41114, u usporedbi s 40031 osobom pa je tako nakon niza godina dosegnuta rekordna zapošljivost u Osijeku. Nažalost, broj djece u osnovnim školama pada iz godine u godinu pa je on za gotovo tisuću manji u promatranom razdoblju.

No, iz svega da se može isčitati kako provjene govore kako Osijek (još uvijek) nije pao ispod 100 tisuća stanovnika i kako bi popis koji je planiran za 2021. godinu to trebao i pokazati. Naravno, puno će ovisti o tome hoće li se na popisu pojaviti i oni koji su se odselili, a nisu odjavili prebivalište.

Kako bi zaustavio negativne trendove, Grad Osijek osmislio je niz demografskih mjera za 2020 i 2021. godinu pa iako među njima nema revolucionarnih ideja, treba istaknuti pomoć novorođenoj djeci, produženi boravak u školama, financiranje prehrane za svu školsku djecu, stipendije, besplatan gradski prijevoz za učenike i studente, gradanja POS stanova, COVID mjere za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica i druge mjere koje možete pročitati OVDJE.

Neosporno je pak kako će Grad u narednom razdoblju zasigurno morati učiniti i puno više ne bi li prekokrenuo tijekove, a puno će ovisiti i o lokalnim izborima koji su također na rasporedu u 2021. godini. Kandidati se tek naziru, ali će gradonačelnik ili gradonačelnica imati velik posao pred sobom.


Izdvojeno

Reci što misliš!