Vijesti / Osijek

velika brojka

Danas 219 pozitivnih, bolnica u Našicama postaje slavonska Covid bolnica

Danas 219 pozitivnih, bolnica u Našicama postaje slavonska Covid bolnica
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Stožer Civilne zaštite OBŽ izvijestio je o novim brojkama zaraženih koronavirusom u našoj županiji

U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 219 osoba, što je najveći broj zaraženih u jednom danu od početka epidemije. Testirano je ukupno 574 uzoraka (451 u Kliničkom bolničkom centru Osijek i 123 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ).

Najviše pozitivnih nalaza bilo je u Osijeku (73), odnosno s prigradskim naseljima (Tenja 10, Višnjevac 6, Josipovac 4, Livana i Sarvaš po 1) na području Grada Osijeka ukupno je novopozitivno 95 osoba. Slijede Đakovo 17 (odnosno 24 s prigradskim naseljima Piškorevci 5, Selci Đakovački i Široko Polje po 1), Donji Miholjac 11 (odnosno 16 s prigradskim naseljima Sveti Đurađ 2 te Golinci, Podgajci Podravski i Rakitovica po 1), Valpovo 10 (odnosno 19 s prigradskim naseljima Šag (8) i Harkanovci 1), Belišće 6 (odnosno 13 s prigradskim naseljima Bistrinci 4 i Gat 3), Čepin 8, Trnava 6, Satnica Đakovačka 4, a po tri imaju Dalj i Đurđenovac.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Po dvije novozaražene osobe su iz Bilja, Forkuševaca i Ivanovca, a po jednu imaju Beli Manastir, Bizovac, Čepinski Martinci, Črnkovci, Darda, Ernestinovo, Feričanci, Gašinci, Kopačevo, Koška, Marijanci, Mrzović, Našice, Novi Bezdan, Palača, Paljevina, Podgorač, Punitovci, Satnica, Semeljci, Strizivojna i Vrbica. Novopozitivnim osobama obuhvaćeno je čak 52 naselja, također najviše do sada.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalazi 95 osoba koje su oboljele od COVID-19 od kojih je 11 na respiratoru. Devet oboljelih osoba hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice. U KBC-u je preminula jedna osoba oboljela od COVID-19, a riječ je o muškoj osobi iz Valpova (rođen 1954. godine).

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo OBŽ samoizolacija je u zadnja 24 sata određena za 33 novih kontakata pozitivnih osoba, a pod tom mjerom je ukupno 3.390 osoba.

Policija je provela 72 samoinicijativne provjere poštivanja mjere samoizolacije, a nije utvrđen ni jedan slučaj kršenja nego su svi zatečeni na prijavljenoj adresi.    

Načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Petar Lagator danas je istaknuo kako je epidemiološka situacija na području županije vrlo ozbiljna.

"Sve mjere Nacionalnog stožera koje su na snazi su dobre i njihova odgovorna primjena može dati rezultate, međutim ukoliko ne bude pozitivnih pomaka Županijski stožer će sukladno svojim ovlastima te mjere još pooštriti, i to ograničenjem broja osoba na svim okupljanjima, odredbama o obveznom nošenju maski u još više situacija, držanju socijalnog razmaka, pranju ruku i drugim oblicima odgovornog ponašanja", kazao je.


Radi prilagođavanja novih uvjetima i zbog sve većeg broja oboljelih i preminulih, a u dogovoru s Osječko-baranjskom županijom, KBC-om i ministrom zdravstva Berošem donesena je odluka da se OŽB Našice stavi na raspolaganju te reorganizira i postane COVID bolnica za Osječko-baranjsku županiju. Bolnica je nedavno kvalitetno opremljena zahvaljujući OBŽ, ima centralni razvod plinova te svaka soba ima dostupan kisik potreban u ovim uvjetima. Dogovoren je postupan prijelaz na takav rad, sve do punog kapaciteta Bolnice od 150 postelja s priključcima kisika, no već sada je dio oboljelih od COVID-a u Našicama.

gradski vrt kreveti koronavirus
pandemija koronavirusa Ponovo se aktivira dvorana Gradski vrt. Od 1. studenog telefonska naručivanja za testiranje

Ravnatelj KBC-a Osijek dr. Željko Zubčić ističe da je riječ o aktiviranju sekundarnih kapaciteta za COVID, i to prije aktiviranja sportskih dvorana koje su zadnja opcija (nakon iskorištenja svih  bolničkih kapaciteta). Naglašava da će svi pacijenti našičke bolnice kojima treba druga vrsta medicinskih usluga biti zbrinuti u KBC-u Osijek.


Izdvojeno

Reci što misliš!