Vijesti / Osijek

obilazak radova

Niz povlastica za poduzetnike u osječkom IT parku

Niz povlastica za poduzetnike u osječkom IT parku
osijek.hr

Radovi na izgradnji osječkog IT parka teku predviđenom dinamikom, a trenutačno se provodi jedna od četiri glavne aktivnosti projekta – Izgradnja zajedničke infrastrukture zone IT park.

Radi se o projektu 83 posto sufinanciranom sredstvima Europske unije, koji će stvoriti atraktivnu poslovnu zonu za IT tvrtke u Osijeku i šire, te im otvoriti brojne mogućnosti za daljnji razvoj poslovanja, osobito uzmu li se u obzir poticaji i povlastice Grada Osijeka namijenjene korisnicima Parka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U tijeku su 4,5 milijuna kuna vrijedni radovi na izgradnji prometnih površina i prateće komunalne infrastrukture, a njihov završetak predviđen je za proljeće 2021. Realizacijom projekta, odnosno izgradnjom svih sastavnica ove zone, želimo i ovaj dio grada učiniti vizualno i tematski s predznakom IT-a u našem gradu", kazala je zamjenica gradonačenika Osijeka Žana Gamoš na današnjoj početnoj konferenciji projekta.

Pozvala je pritom sve IT tvrtke, koje su već prošle početne korake u razvoju svog poslovanja, da se prijave na otvoreni javni poziv za realizaciju prava građenja na preostalim građevinskim česticama u okviru IT parka.

Od ponuđenih devet čestica, osam je još slobodno, a pravo građenja tvrtke mogu ostvariti za 1,38 eura godišnje po metru kvadratnom. Osim toga, prema riječima osječkog pročelnika za gospodarstvo Tomislava Krole, donesen je i Program poticaja i olakšica investitorima u IT park, i to kroz pet različitih mjera.

"Investitori mogu ostvariti popuste na zemljište na kojem sagrade objekt, a mogu ga dobiti i za 0 kuna. To će ovisiti o tomu koliko brzo će sagraditi svoj objekt, hoće li zaposliti dodatne ljude u razdoblju od potpisivanja ugovora do izgradnje objekta, jesu li izvozno orijentirani, jesu li iz Osijeka ili nekog drugog grada unutar Europske unije, te kojom djelatnošću se bave. Omogućili smo svima koji se bave IT-om da dođu u Park, ali smo te djelatnosti gradirali prioritetno", istaknuo je Krolo.

Prvi stanar IT parka – osječka tvrtka Mono, radove na izgradnji svoga objekta započeo je u proljeće ove godine, a sada je, unatoč korona-krizi, već u završnoj fazi zadnje etaže te će – kako kaže vlasnik tvrtke Denis Sušac – u konačnici imati 1600 kvadrata neto površine.

"Planirani rok završetka je rujan 2021. kada se nadovezujemo na završetak radova Grada Osijeka na preostaloj infrastrukturi. Vjerojatno ćemo uskoro dobiti i nove susjede, tako da će ova zona zaživjeti u punom smislu riječi", poručio je Sušac.

Igor Galir, projekt menadžer Upravnog odjela za programe Europske unije, naglasio je da po završetku izgradnje zajedničke infastrukture preostaje izgradnja zajedničke zgrade koja će biti oko 4300 kvadrata neto površine i namijenjena onima koji nemaju dovoljno kapaciteta ni snage da samostalno grade.

Inače, IT park strateški je projekt Grada Osijeka u okviru Integriranih teritorijalnih ulaganja Urbane aglomeracije Osijek. Prepoznala ga je i podržala Vlada Republike Hrvatske, a podrška je formalizirana u lipnju ove godine kada je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju IT parka u iznosu od 30 milijuna kuna.


Izdvojeno

Reci što misliš!