Vijesti / Osijek

problemi s lijekovima

Ravnatelj KBC Osijek: Onkološke pacijente slati ćemo u Zagreb i Rijeku

Željko Zubčić potvrdio je da se rade zalihe, ali nije moguće predvidjeti do kada će one potrajati

Jasminko Herceg, direktor tvrtke Medika i jedan od predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca - Koordinacije veledrogerija još jučer je za RTL.hr kazao da robe već neko vrijeme nemaju, da isporučuju sporadično i da se tu ništa nije promijenilo.

"Danas će na listu (bolnica kojima se ne isporučuje) ući još neke bolnice kao što su zagrebačka Zarazna bolnica, Klaićeva, KBC Osijek, KBC Split što će dodatno otežati situaciju", ustvrdio je Herceg u razgovoru za RTL.hr. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Reporter Tin Kovačić doznao je kakvo je stanje na terenu i to od  Željka Zubčića, ravnatelja KBC-a Osijek.

Zubčić je kazao da za sada još uvijek postoje zalihe lijekova jer su tek ovaj tjedan dobili obavijesti od četiri najjače drogerije o prekidu isporuke lijekova.

"Naravno da smo zbog pandemije napravili zalihe, ali pitanje je do kada će one trajati.
Za određene lijekove, koji se rjeđe koriste, imamo minimlane zalihe, za lijekove i potrošni materijal koji se češće koriste držimo veće zalihe, ali nezahvalno je reći za koliko dana će se one istrošiti", kazao je Zubčić.

Ono što ga najviše zabrinjava jesu onkološki pacijenti.

"S obzirom na to da neke veledrogerije imaju ekskluzive za neke hematološke i onkološke bolesnike, a mi pokrivamo 800.000 ljudi, zabrinut sam za te pacijente jer  mi tu nemamo alternativu. Mislim da je ovo katastrofalno vrijeme, u jeku epidemije. da se lijekovi ne isporučuje za one kojima je najpotrebnije", istaknuo je Zubčić.

Koronakriza dodatno otežava situaciju 

"Mi smo u specifičnoj situaciji: ujedno se branimo od korone i radimo punim kapacitetom. Naravno, kao regionalni centar primamo teške pacijente iz okolnih bolnica. Gledamo buduće dane i tjedne s neizvješnošću", rekao je Zubčić. 

Ako se situacija nastavi, Zubčić je otkrio i koji je sljedeći korak. 

Za neke lijekove ćemo probati naći alternativu od dobavljača koji nemaju takvu politiku, ali za ekskluzivne lijekove nemamo drugu opciju. Morat ćemo slati pacijente u Zagreb i Rijeku", zaključio je Zubčić.


Izdvojeno

Reci što misliš!