Vijesti / Osijek

čeka se u redovima

Nikad veći interes za cijepljenje protiv gripe u Osijeku

Nikad veći interes za cijepljenje protiv gripe u Osijeku
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Počelo je cijepljenje protiv gripe za koje je znatno veći interes nego ranijih godina zbog toga što, osim gripe, prijeti i koronavirus. Liječnici zbog toga sumnjaju da će cjepiva biti dovoljno za sve koji bi se željeli cijepiti

Hrvatski zavod za javno zdravstvo nabavio je četverovalentno cjepivo protiv sezonske gripe koje je, kao i dosadašnjih godina, besplatno za osobe koje imaju povećan rizik od komplikacija obole li od gripe. Naručeno je 460 tisuća doza, trenutačno je u distribuciji 220 tisuća, a za dva tjedna distribuirat će se još 240 tisuća doza cjepiva. Za područje Osječko -baranjske županije Zavod za javno zdravstvo dobio je u prvoj pošiljci 28 i pol tisuća doza koje su krajem prošloga tjedna podijeljene liječnicima.

U osječkim ordinacijama obiteljske medicine jutros smo svjedočili redovima za cijepljenjem javlja Radio Osijek.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Interes je nikad veći jer imamo dvije situacije – pripreme za početak sezone gripe i koronu koja je u razvojnoj fazi i za koju ne znamo i ne vidimo kraj. U dan, dva potrošit ćemo sve što smo dobili u prvoj pošiljci, a iz Zavoda za javno zdravstvo uvjeravaju nas da će svaka pojedinačna ambulanta dobiti sve što je naručila. No, sumnjam da će ukupno cjepiva biti dovoljno. Pravili smo predbilježbe i prve smo pozvali starije pacijente i kronične bolesnike”, rekao je za Radio Osijek osječki liječnik obiteljske medicine Rudika Gmajnić.

Svi koji se žele cijepiti neće to moći u iduća dva tjedna, mnogi će morati pričekati drugu isporuku početkom studenoga. Oni koji ni tada ne uspiju, moći će se cijepiti početkom prosinca kada dođu dodatne količine. Cjepivo je u ljekarnama rasprodano.

Cijepljenje se preporučuje svim osobama koje su starije od 65 godina i svima koji boluju od nekih kroničnih bolesti. Trebali bi se cijepiti i zdravstveni djelatnici te osobe koje rade u ustanovama socijalne skrbi za starije i mlađe osobe.


Izdvojeno

Reci što misliš!