Vijesti / Osijek

zbog bolesti

Osječki ZOO eutanazirao lavicu

Osječki ZOO eutanazirao lavicu
Ivica Benić/SiB.hr

Zbog teških zdravstvenih komplikacija, osječki ZOO morao je obaviti ovaj postupak

U posljednjih nekoliko dana zdravstveno stanje 14-godišnje lavice značajno se pogoršalo te je na prijedlog i uz suglasnost stručnih službi i ovlaštenog veterinara životinja eutanazirana. 

U detaljnom izvještaju veterinrska služba pojasnila je njezino stanje iz kojeg je vidljivo kako se radilo o nizu teških oboljenja i svaki daljnji postupak predstavljao bi mučenje životinje, a to joj u osječkom ZOO nisu željeli priuštiti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Početkom rujna po iskazu timaritelja zoo vrta Osijek, primijećeno je da lavica ima problem sa uzimanjem hrane, žvakanjem  i odbijanjem hrane. Hrana se po iskazu timaritelja morala usitnjavati kako bi je životinja pojela što do tada nije bila praksa", kažu u ZOO u kojem su uspostavili dijagnozu i krenuli s liječenjem koje nažalost nije pomoglo. Lavica je naime imala patološki proces koji je zahvatio dva kutnjaka, a sve je prodrlo duboko u tkivu. Uz to, radi se o životinji u poodmakloj životnoj dobi s očnjacima potrošenim 50 posto.

SVe to razvilo je i niz drugih bolesti: "Prilikom neurološkog oporavka došlo do javljanja osjećaja trnaca u prstima desne noge što je kod lavice izazvalo autodestruktivni proces u kojem je sama sebi izgrizla metatarzalni dio stražnje desne noge. Stopalo je pojedeno za 1/3 veličine.  Ovakvi procesi zahtijevaju amputaciju zahvaćene noge,  uzrokuju trajni invaliditet te visoki rizik ulaska u sepsu u postoperativnoj fazi. Kako se radi o divljoj i opasnoj životinji nemanipulativne prirode, mišljenja smo da trajnog izlječenja nije bilo", dodaju stručnjaci.

Kako je lavica u međuvremenu prestala jesti, donesen je zaključak kako će jedini ishod eutanazija.


Izdvojeno

Reci što misliš!