Vijesti / Osijek

dan bez automobila

Osječani dokazali da su spremni za korištenje modernih i učinkovitih sredstava integriranog javnog prijevoza

Osječani dokazali da su spremni za korištenje modernih i učinkovitih sredstava integriranog javnog prijevoza

Dan bez automobila, poznatiji i kao Dan mobilnosti, još jednom je u središtu Osijeka posjetiteljima pokazao kako izgleda budućnost prijevoza s nultim emisijama za sve

Riječ je o događaju koji se održava desetu godinu za redom u sklopu Europskog tjedna mobilnosti, a koji je ovoga puta, za promet zatvorenu, Ulicu Vjekoslava Hengla pretvorio u oazu električnih vozila. Održivi razvoj i sigurnost u prometu bili su u fokusu svih izlagača, koji za posjetitlje pripremili razne informativno-edukativne aktivnosti, a sve se poklopilo i s otvorenjem 10 novih punionica za električna vozila u gradu Osijeku.

Ukupno 18 punionica za električne automobile

"HEP i Grad Osijek njeguju uspješnu i korektnu suradnju dugi niz godina. Naime, prva punionica za električna vozila ovdje je otvorena još 2014. godine, a danas smo s 10 novih stigli do brojke od ukupno 18 punionica, 11 brzih i 7 takozvano “sporih” punionica. Tako smo se uklopili u HEP-ovu mrežu od 200 lokacija u Hrvatskoj, na kojima se može puniti 400 automobila, što je otprilike polovica ukupno registriranih električnih vozila u našoj državi", rekao je na otvorenju Dana mobilnosti osječki dogradonačelnik Boris Piližota, naglašavajući kako Grad Osijek dokazano brine o održivom i urbanom razvoju provođenjem projekata koji se odnose na pametne oblike javnog prijevoza, a koji su sugrađanima pobliže prezentirani u Henglovoj.

Dan mobilnosti 2020. Fotogalerija

Projekti integracije svih oblika javnog prijevoza

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nedavno smo završili s projektom rekonstrukcije biciklističkih staza prema Bilju i Tenji, a sada nastavljamo s realizacijom integracije svih oblika dijeljenog prijevoza, kako bi naši građani i svi gosti mogli s jednom kartom koristiti više vrsta prijevoza – bicikl, automobil, autobus ili tramvaj. S tim ciljem provodimo projekt E-mobilnost grada Osijeka, koji obuhvaća uspostavljanje sustava od 175 javnih dijeljenih bicikala na području grada, dok projekt I-SharE LIFE uključuje dijeljenje električnih automobila – otkrio je Srećko Kukić iz Upravnog odjela za za programe EU, prognozirajući da bi sustav koji radi na principu “jedna karta za sve” trebao zaživjeti polovinom sljedeće godine, kada bi trebao biti dovršen i sustav dijeljenih bicikala. U tom kontekstu, Kukić ističe da Osijek itekako postaje mobilno središte.

Tako nakon nabavke novih autobusa u suradnji s GPP-om, uskoro se očekuje i kompletna rekonstrukcija tramvajske mreže, a pokraj toga Grad Osijek sudjeluje i kao partner na dva projekta koji se bave putovanjima na području središnje Europe, a kroz koje, koristeći specijaliziranu aplikaciju, posjetitelji mogu izračunati rutu dolaska u grad na Dravi i pritom rezervirati potrebna prijevozna sredstva – električne automobile ili bicikle.

Sadržajni program za sve dobne skupine

Upravo je Dan mobilnosti u Henglovoj dokazao kako su Osječani spremni za korištenje takvih modernih, učinkovitih i održivih sustava, jer su isprobali smartphone aplikaciju za korištenje električnih automobila, a potom se i vješto provozali u tim automobilima budućnosti. Udruge poput BikeOSa, Kotrljanera i PLANTaže, pokazale su im vrijednosti bicikliranja, boravka na zraku i korištenja obnovljivih izvora energije, dok su im PU Osječko-baranjska kroz projekt “Biciklirajmo biciklističkom” i Crveni križ s pokazivanjem postupaka prve pomoći, ukazali kako su sigurnost i zdravlje uvijek na prvom mjestu. Tesla model S, vjerojatno najpoznatiji električni automobil na svijetu, oduševio je sve posjetitelje, kojima su predstavnici tvrtke Škaromoto objasnili sve o ovom bešumnom vozilu. Voditelji Informacijskog centra EDIC Osijek, projekta Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije, podijelili su posjetiteljima zvonca za bicikle i otkrili im sve pojedinosti ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti, čiji je moto upravo “Mobilnost s nultim emisijama za sve”, a u kojega se Osijek uključio kao jedan od 2903 sudionika. Uz poklone izlagača, sretni i spretni posjetitelji su zavrijedili prepaid Butre GPP-a na zanimljivoj nagradnoj igri u kojoj su pokazali znanje o brojkama iz područja održivog razvoja u Osijeku. No, ni tu nije bio kraj!

"Nakon programa Dana mobilnosti nastavili smo s razgledom turističkih znamenitosti grada pod vodstvom Grgura Marka Ivankovića, naravno biciklom, a naše najmlađe u kinu Urania čekala je predstava Botaničari, koja se održava u okviru Europskog tjedna održivog razvoja. Pozvao bih sve sugrađane i njihove goste da nam se pridruže na subotnjem Eko festivalu u Parku kralja Držislava, na završnoj manifestaciji ovog sadržajnog tjedna", pozvao je na kraju osječki dogradonačelnik Boris Piližota, ne krijući oduševljenje Danom mobilnosti koji je pokazao da je Osijek spreman za budućnost.


Izdvojeno

Reci što misliš!