Vijesti / Osijek

od 20. do 26. rujna

Grad Osijek po prvi put dio Europskog tjedna održivog razvoja

Grad Osijek po prvi put dio Europskog tjedna održivog razvoja

Grad Osijek već se dugo naziva "Zelenim gradom", a uključenje u ovu inicijativu to i potvrđuje

Europski tjedan održivog razvoja (ETOR) u Hrvatskoj se uspješno provodi već šestu godinu zaredom. Ove godine, u njegovo održavanje aktivno se uključio i Grad Osijek – jer što nas je više uključeno, jača je poruka koju šaljemo. Tjedan predstavlja inicijativu kojoj je cilj održati projekte, aktivnosti i događanja koja promiču održivi razvoj i globalne ciljeve održivog razvoja.

"Europski tjedan održivog razvoja u Europi se obilježava od 2015. godine. Ove godine u terminu od 20. do 26. rujna bit će po prvi put službeno obilježen i u Gradu Osijeku, no naše Osječanke i Osječani odavno su osviješteni o ovoj temi i znaju kako voljeti planet i svoj grad. Posebno me veseli što primjećujem da naši najmlađi sve češće opominju i educiraju svoje roditelje, bake i djedove o pravilnom načinu recikliranja, o ljubavi prema planetu i održivom razvoju." – zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Konferencija za medje započela je prikazivanjem potresnog videa te čitanjem ulomka ravnateljice drame Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Petre Blašković kako bi se ukazalo  na sve loše što smo dosad učinili prirodi. Nastavilo se u pozitivnijem tonu kako postoji nada da još uvijek stignemo razumjeti, promijeniti i ponovo voljeti. 

"Video koji smo upravo pogledali dotaknuo je sve nazočne. Nažalost, velika većina ljudi već će danas smetnuti s uma koliko je važno voljeti svoj grad, okoliš i planetu. Cilj nam je postići da nam održivi razvoj postane više od navike i povremenog promišljanja. Održivi razvoj mora biti stil života." – zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš.
Osim toga, najavljene su i aktivnosti koje će obilježiti ovogodišnji Europski tjedan održivog razvoja u Osijeku, koji se održava od 20. do 26. rujna.

"Tjedan pred nama donosi nam uistinu bogat sadržaj i niz aktivnosti za velike i male. Tako nas u ponedjeljak očekuje predstavljanje 10 novih punionica za električne automobile, a svi zainteresirani za nove tehnologije usklađene s održivim razvojem imat će priliku testirati vožnju u električnim automobilima. U okviru Dana bez automobila 22. rujna moći ćete uživati u obilasku našeg grada na biciklima i otkriti nove ljepote. Za naše najmlađe prikazivat će se predstave „Botaničari“ i „Pero i Vlatko – junaci prirode“. U subotu nas očekuje najsadržajniji dan u sklopu Eko festivala kroz različite radionice, predstave, izložbeni prostor osječkih udruga, te nesvakidašnji glazbeni program u večernjim satima. Svi su dobrodošli!" –zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš.

"Razumjeti, promijeniti i ponovno voljeti moto je ovogodišnjeg Tjedna održivog razvoja. Nadam se da barem razumijemo u kakvim se problemima nalazimo te da ćemo svi promijeniti svoje ponašanje prema prirodi i ponovo ju iskreno zavoljeti. Pozivamo Vas i na završnu ceremoniju obnove zavjeta između Čovjeka i Prirode u subotu u sklopu Eko festivala." – moderatorica Mirna Šmit. 

 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!