Vijesti / Osijek

dobra ideja iz osijeka

Osječani izgrađuju pametne mobilne kućice: ''Želja nam je napraviti globalnog tehnološkog igrača u Slavoniji''

Osječani izgrađuju pametne mobilne kućice: ''Želja nam je napraviti globalnog tehnološkog igrača u Slavoniji''
Element Villas/Facebook

Jedan od suvlasnika Dario Katić kaže da imaju mnogo upita i interesa iz Nizozemske, Austrije, Njemačke i Italije

Ideje, kreativa i znanje bile su dovoljne četvorici Osječana da pokrenu posao koji je u dvije godine postao hit izvan Hrvatske. Oni proizvode i izgrađuju modularne objekte, poznatije kao montažne kućice, no one nisu obične - one su pametne kućice kakve konkurencija nema, a svi dijelovi napravljeni su u Slavoniji.

Jedan arhitekt, dvojica informatičara te vlasnik tvrtke za proizvodnju metalnih konstrukcija zajedno čine četvorku prijatelja koji su uz svoje poslove odlučili pokrenuti biznis izgradnje modularnih objekata. Nisu bezglavo srljali. Istraživali su tržište i nakon dvije godine, ove kućice postale su hit.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Imaju ono što konkurencija nema, a to su pametne kućice. Putem pametnog mobitela kontroliraju se svjetla, glazba i televizija tako da mobitelom iz Osijeka ova kućica, primjerice na Jadranu, može se otključati za pristigle goste.

POGLEDAJTE VIDEO PRILOG RTL-a:

"Imamo jako puno upita, iz Nizozemske, Austrije, Njemačke i Italije. Napravit ćemo jednu globalnu priču. To nam je želja i cilj, napraviti jednog globalnog tehnološkog igrača“, kaže Dario Katić, suvlasnik tvrtke.

 

"Kad gostu pustimo mogućnost otključavanja kućice putem mobilne aplikacije, također mu omogućimo da on rashladi tu kućicu prije nego što dođe u nju ili da je ugrije tako da kad dođe u kućicu da se osjeća ugodno i da nema onaj 'brainfreez' prilikom prvog ulaska“, rekao je Feđa Ivanšić, suvlasnik Element Villas.

Suvremenog dizajna, najmanje kućice mogu biti svega 15 kvadratnih metara. "Radi se o mobilnoj kućici tako da je svaki centimetar bitan", rekao je Ivanšić.

Kućice mogu biti i obiteljski domovi od stotinu kvadrata, a čak i poslovni prostori. Uz to, svi ovi objekti kamionom se mogu dovesti u bilo koji kutak svijeta. "Krećemo s 15 tisuća eura. To je nekakav osnovni model, a nakon toga, ovisno o veličini i ovisno o opremi ta cijena raste", rekao je Ivanšić.

U tome je, kažu Osječani, poanta priče jer kupac može njima reći koliki mu je budžet, a oni će uključiti moždane vijuge i za tu svotu novca napraviti objekt i to, što je najbitnije, sa svim dijelovima i namještajem od prijateljskih tvrtki s istoka Hrvatske.

"Sve je u principu ovdje iz okolice. Sve smo napravili zajednički iz Slavonije", kazao je Katić. Neki bi rekli "što će nama šoferima kuća, kad je naša kuća putujuća", no kada bi šoferi vidjeli ovu kuću, promijenili bi pjesmu.


Izdvojeno

Reci što misliš!