Vijesti / Osijek

smanjenje na dozvoljene vrijednosti

Osječki Vodovod pustio u pogon novi sustav koji će smanjiti količnu arsena u vodi

Osječki Vodovod pustio u pogon novi sustav koji će smanjiti količnu arsena u vodi

Unutar kompleksa Vodovod-Osijek d.o.o. u Osijeku danas (29. lipnja 2020. godine) u rad je pušten novi Pogon za dvostupanjsku filtraciju vode. Investicija je ostvarena u okviru projekta „Dogradnja postojećeg pogona za proizvodnju pitke vode Grada Osijeka sustavom dvostupanjske filtracije financiranog EU fondovima“, a ugovorna vrijednost radova iznosi 52,96 milijuna kuna

Uz ostale uzvanike svečanosti su nazočili ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić koji je izrazio zadovoljstvo što se ovim projektom rješava veliki problem građana Osijeka i općina koje su na sustavu opskrbe pitkom vodom osječkog Vodovoda. Realizacijom projekta poboljšala se kvaliteta života i zdravlja ljudi koji tu žive te je čestitao svima koji su u projektu sudjelovali; Vodovodu, Hrvatskim vodama i resornom ministarstvu.

Investicija je jedan od šest ugovora u okviru EU Projekta „Poboljšanja vodno komunalne infrastrukture Grada Osijeka“, poznatog i kao „Projekt Osijek“. Kako ističe direktor Vodovoda Ivan Jukić, novo postrojenje u građevinskom smislu je objekt tlocrtne površine 800 m², visine 24 metra iznad okolnog terena s dvije podzemne etaže i kapaciteta 600 l/s. Sama investicija je motivirana činjenicom da neobrađena podzemna voda s crpilišta “Vinogradi“, kojom se opskrbljuje Grad Osijek sadrži veće koncentracije željeza, mangana, amonijaka i arsena koje prelaze maksimalne koncentracije dopuštene važećim zakonima i propisima, pa je cilj izgradnje bio dovesti arsen u prerađenoj vodi na razinu nižu od 10 µg/L.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Objekt je izgrađen u zapadnom dijelu kompleksa osječkog Vodovoda kao nadogradnja postojećeg postrojenja na lokaciji Nebo Pustara, a u sadašnjoj fazi realizacije počinje njegov probni rad. Očekuje se postizanje koncentracije arsena od 6 µg/L, čime je zadovoljena propisana kvaliteta vode za ljudsku potrošnju.


Izdvojeno

Reci što misliš!