Vijesti / Osijek

uređivanje pročelja dječjeg vrtića latica

Sunce, leptir i cvijeće umjesto škrabotina i govora mržnje

Sunce, leptir i cvijeće umjesto škrabotina i govora mržnje
osijek.hr

Neformalna inicijativa mladih Mladforma u partnerstvu s Gradom Osijekom krenula je u akciju uklanjanja govora mržnje našaranog na pročelja

Dječji vrtić Latica, na Vijencu Augusta Cesarca, dobio je novo nasmijano pročelje. Riječ je o prvoj akciji neformalne inicijative mladih Mladforma u partnerstvu s Gradom Osijekom s ciljem uklanjanja govora mržnje našaranog na pročelje, potvrdila je članica inicijative Darija Valter.

"Jednostavno smo shvatili da nas okružuju govori netrpeljivosti i mržnje kojima nije mjesto na zgradama, osobito na školama i vrtićima. Samostalno smo se organizirali jer želimo te govore kojima nije mjesto na fasadama pretočiti u pozitivne i optimistične poruke, da ljudi zastanu i osmjehnu se. Nadamo se kako će ova inicijativa zaživjeti i kako ćemo u suradnji s našim grafiterima preslikati govore netrpeljivosti u nešto optimistično, pozitivno i zdravo. Nije nužna inicijativa, platforma ili udruga za reagiranje, već malo dobre volje i organizacije da se napravi nešto konkretno." kazala je Darija Valter.

Prema riječima Brune Kovića iz inicijative Mladforma, mladi su do ideje došli potaknuti negativnim povodom.

"Na kući jednog od naših članova osvanuo je natpis govora mržnje. To nas je potaknulo da aktiviramo mlade iz naše inicijative da poslikaju gdje se sve ti natpisi nalaze. Neugodno smo se iznenadili količinom natpisa i zato smo odlučili napraviti ovu akciju te ujedno djelovati i edukativno i naučiti sugrađane da ne gledaju svi jednako na ovakve natpise i da ima onih koji se zato mogu osjećati nepoželjno, a baš to želimo spriječiti. Planiramo proširiti djelokrug i na ostale kvartove i pozvati sugrađane da sudjeluju s nama.", rekao je Bruno Ković.Skupinu mladih koja je odlučila vedrim bojama promijeniti jedan mali svijet obišla je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

"Građanski odgoj i obrazovanje na djelu, u praksi u gradu Osijeku. Grad Osijek je sretan imati ovakve mlade ljude, djevojke i dečke okupljene u inicijativi Mladforma i uistinu se ne moramo bojati za otvorenu i tolerantnu budućnost Osijeka, grada pozitivnih vibracija i grada pozitivnih poruka. Nema ništa ljepše nego kada mlada ekipa ima želju educirati svoje vršnjake i pokazati dobro djelo na terenu. Grad Osijek i inače reagira kada na pročeljima u vlasništvu Grada uoči grafite koji ne šalju lijepe poruke, a ovo je velika dodana vrijednost i partnerstvo kojem smo se odmah odazvali jer želimo biti vjetar u leđa ovim mladi pozitivcima te dati potporu kreativnom načinu na koji uljepšavaju grad.", poručila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Autor slikovnih poruka poznati je osječki grafiter Armando El Hag Hassan iz Udruge Hip Hop Osijek.

"Čuli smo što Mladforma radi, odmah smo pozdravili inicijativu i ponudili svoje usluge. Uvijek im stojimo na raspolaganju i podržat ćemo njihove akcije.", zaključio je Armando El Hag Hassan.


Izdvojeno

Reci što misliš!