Vijesti / Osijek

najmoderniji i najveći studentski dom u hrvatskoj

Na osječkom kampusu niče grad unutar grada: Pogledajte kako napreduju radovi na najsuvremenijem studentskom domu u Hrvatskoj

Veliki dio zgrade prekriven je fotonaponskim ćelijama. To znači da je ova pametna zgrada samoodrživa

 Koronakriza ne zaustavlja sve. U Osijeku se gradi naveliko, polako niče studentski grad s pet zvjezdica. Uz već postojeće fakultete, kampus će dobiti najsuvremeniji studentski dom u Hrvatskoj.

Pogledamo li s visine, čini se kao osječko naselje uz prekrasnu Dravu, a puno je više od toga. To je kampus, generator regije, životni projekt Slavonije. Mjesto u koje se slijevaju mladost, pamet i budućnost.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Strategija razvoja Sveučilišta upravo ide u tom pravcu gdje će svi fakulteti osječkog Sveučilišta biti u kampusu", rekao je Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.

 Milijardu i 500 miilijuna kuna vrijedan kampus je bogatiji za 175 milijuna kuna novu, najsuvremeniju i najveću zgradu studentskog doma u Hrvatskoj.

"Sjajna stvar za nas studente. Pogotovo za nas koji dolazimo izvan Osijeka. Dakle, sve nam je blizu, od faksa, čitaonica, prostor za druženje, prostor za učenje, menza, fitness...", kaže studentica Mirjana.

Koroni unatoč, radnici bez prestanka uređuju sobe, kupaonice, učionice za buduće doktore. Pritom držeći distancu i kada se odmaraju.

A u slučaju, rata, katastrofe pa i pandemije, u scenariju kada bi ostali bez svjetla i goriva, ovaj bi dom unutar kampusa ostao funkcionirati jer i na kišni dan kroz oblake bi ga hranilo sunce.
 
Veliki je dio zgrade prekriven fotonaponskim ćelijama. To znači da je ova pametna zgrada samoodrživa. Ona zagrijava toplu vodu za tuširanje, grije prostorije, ali i proizvodi vlastitu električnu energiju.

Višak te energije davat će građanima, natrag u mrežu, a kiša koja pada skuplja se u bazenima iz kojih će stizati voda koju će studenti puštati kao vodu iz kotlića. Ekološki i zdravo.

"Vodimo računa da će sada ovdje živjeti 1300 studenata. Ne samo studirati, nego svaki dan živjeti. Pa ćemo se pobrinuti za sportske terene i sve ono što je potrebno za život mladih", rekao je Drago Šubarić, dekan Poljoprivredno-tehničkog fakulteta.

Pravi mali grad unutar grada. I tko onda kaže da se iz Slavonije samo odlazi?


Izdvojeno

Reci što misliš!