Vijesti / Osijek

ulažu nadljudske napore

Neobična želja osječkog liječnika: ''Nemojte nam pljeskati niti nas slaviti, čuvajte snagu dlanova za šamaranje...''

Neobična želja osječkog liječnika: ''Nemojte nam pljeskati niti nas slaviti, čuvajte snagu dlanova za šamaranje...''
Dubravka Petric/PIXSELL/Facebook

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno još 50 zaraženih koronavirusom, ukupno je 1650 oboljelih

Igor Berecki,  pedijatar-intenzivist na Odjelu intenzivnog liječenja djece KBC-a Osijek, osvrnuo se na nadljudske napore medicinskog osoblja diljem Hrvatske u borbi s koronavirusom.

Pritom je uputio neobičan apel građanima: "Nemojte slaviti i nemojte pljeskati onima koji sada na svojim poslovima i u svojim pozivima daju sve što mogu''. Berecki kaže kako će ti isti ljudi i nakon što kriza prođe nastaviti raditi svoj posao, a građanima poručuje da snagu svojih dlanova čuvaju za šamaranje budućih "lažnih branitelja", "osnivača stranki", "zaslužnih političara" i "narodnih tribuna".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Njegov status pročitajte u nastavku:

''Ako bih mogao birati jednu želju koja bi mi se ispunila nakon što završi ovo dugačko, tužno i mučno doba, bila bi to želja da se ne dodjeljuju nikakve pohvale, nagrade, beneficije i poseban status za one službe, struke i pojedince koji su vrijeme koronavirusne pandemije proveli "na prvoj crti bojišnice".

Već smo to jednom prošli tijekom i poslije Domovinskog rata, a sada svjedočimo kako se ništa nije promijenilo: oni koji su najizloženiji, koji su prvoborci, dragovoljci, koji će dugoročno najviše stradati i izgubiti - njih se već sada omalovažava, ponižava, potkrada za plaću i slobodne dane, sredstva i opremu i zaštitu za rad, dok se važna ekipa u pozadini (koja "ne ume da radi, al' ume da organizuje") naslikava u opeglanoj i njima nepotrebnoj opremi kakva nedostaje onima "na terenu".

Ili se baš u inat svima bahate po kafićima, šetnicama i okupljalištima.

Ili švercaju opremu, propusnice, zaštitne maske, lijekove... Jame dok se može jamiti.

Ili ih jednostavno nema nigdje: sakrili su se iza brda brašna, kvasca, klozet-papira i nekoliko stotina zaštitnih maski pa čekaju da sve završi.

A kada sve zaista završi, nekome će možda opet pasti na pamet da bi oni koji su se zaista na prvim crtama borili protiv pandemije za to trebali biti i nagrađeni... a onda će se odnekuda stvoriti 300.000 - 400.000 onih koji nisu ni s 500 metara razmaka vidjeli Covid-centre, hitne prijeme, respiratore, intenzivne jedinice, intervencije, 24/24-satne rotacije... i polagati pravo na te nagrade, priznanja, pogodnosti, časti i hvalu.

Oni koji su ovo iznijeli na svojim ramenima vratit će se nakon pandemije na svoje poslove i nastaviti ih raditi bez želje za osvrtanjem unatrag... jer će državi i ljudima biti i dalje teško, jer će njihov doprinos i dalje biti potreban.
A novi paraziti će i dalje parazitirati.

I zato ne, nemojte uzdizati, nemojte slaviti i nemojte pljeskati onima koji sada na svojim poslovima i u svojim pozivima daju sve što mogu. Ostavite strast i snagu svojih dlanova za šamaranje budućih "lažnih ranitelja", "osnivača stranki", "zaslužnih političara" i "narodnih tribuna".

Premda, odavno nemam iluzija o tome da će itko od njih ikada loše proći'', zaključio Berecki u svom podužem Facebook statusu. 

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno novih 50 zaraženih koronavirusom, ukupno je 1650 oboljelih, a preminule su još dvije osobe, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Prosječna dob oboljelih je 49,97 godina, 50,7 posto zaraženih su žene, a 49,3 posto muškarci. Ukupno je testirano 17.790 bolesnika, od kojih 1409 u posljednja 24 sata.

Na respiratoru su 34 bolesnika, a jučer je hospitalizirano 356 osoba, 11 manje nego u subotu. 

 Beroš je izvijestio da se dosad oporavilo 400 osoba, a idućih dana očekuje se porast broja oporavljenih.

Izdvojeno


Reci što misliš!